Este bine de știut că inspecția fiscală se exercită asupra oricăror persoane și entități, indiferent de forma lor de organizare, atât la contribuabili cât și la plătitori.
De asemenea, este bine de reținut că există termene prevăzute în Codul de Procedură Fiscală cu privire la durata maximă a unei inspecții fiscale sau la termenul legal prevăzut pentru comunicarea avizului de inițiere a controlului.
Selectarea contribuabilului pentru inspecția fiscală
Aceasta ar fi prima etapă a controlului și, conform Codului de procedură fiscală, efectuarea inspecției se decide în urma unei analize de risc, deci în funcție de nivelul riscului. Selectarea perioadelor verificate se face, de asemenea, în funcție de riscul fiscal identificat de autorități.
Comunicarea avizului de inspecție
Înainte de desfășurarea inspecției efective, Fiscul este obligat să trimită firmei o înștiințare scrisă - avizul de inspecție fiscală. Acesta vine cu 30 de zile înainte de inspecție pentru marii contribuabili și cu 15 zile înainte pentru celelalte categorii de contribuabili.
Cum se poate amâna data de începere a inspecției fiscale?
După primirea avizului de inspecție fiscală, înainte de începerea inspecției fiscale, contribuabilul/plătitorul poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a inspecției fiscale.
Amânarea se aprobă sau se respinge prin decizie emisă de conducătorul activității de inspecție fiscală, care se comunică contribuabilului. În cazul în care cererea de amânare a fost admisă, în decizie se menționează și data la care a fost reprogramată inspecția fiscală.
Începutul și desfășurarea efectivă a inspecției fiscale
Codul de procedură fiscală precizează că, la începerea verificărilor, inspectorii trebuie să prezinte legitimația de inspecție și ordinul de serviciu, plus că, acolo unde este cazul, trebuie completat registrul unic de control (data din registru este cea de începere a inspecției).
Durata inspecției poate fi de maximum 180 de zile pentru firmele mari (și firmele cu sedii secundare, fără să conteze mărimea), de maximum 90 de zile pentru firmele mijlocii sau de maximum 45 de zile pentru firmele mici.
Dacă se atinge dublul perioadei maxime, inspecția se încheie automat fără să se mai emită raportul de inspecție sau decizia de impunere.
În ce locație se poate desfășura inspecția fiscală?
Inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, în spațiile de lucru ale contribuabilului/plătitorului. Acesta trebuie să pună la dispoziție un spațiu adecvat, precum și logistica necesară desfășurării inspecției fiscale.
Dacă nu există sau nu poate fi pus la dispoziție un spațiu de lucru adecvat pentru derularea inspecției fiscale, atunci activitatea de inspecție se poate desfășura la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul/plătitorul.
Solicitări din partea inspectorilor și suspendarea inspecției
Printre altele, personalul de control poate cere informații și documente și poate verifica locurile în care compania își desfășoară activitatea.
Referitor la suspendarea inspecției, aceasta poate să intervină, de exemplu, pentru desfășurarea unor controale încrucișate, pentru efectuarea unei expertize sau pentru solicitarea de informații sau documente de la autorități sau de la terțe persoane.
Instituirea de măsuri asigurătorii
În cazul în care organele de inspecție fiscală constată că există pericolul ca pe parcursul desfășurării inspecției fiscale contribuabilul să se sustragă, să-și ascundă ori să-și risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod deosebit colectarea, se vor dispune măsuri asigurătorii sub forma popririi asigurătorii și sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imobile proprietatea debitorului, precum și asupra veniturilor acestuia.
Întocmirea proiectului de raport de inspecție
Acest document este comunicat fie tipărit pe hârtie, fie în format electronic, pentru a oferi ocazia exprimării unui punct de vedere al firmei în legătură cu constatările Fiscului.
Discuția finală
După trimiterea proiectului de raport de inspecție fiscală are loc o discuție finală între reprezentanții Fiscului și cei ai companiei. Data acestei discuții finale este considerată, potrivit Codului de procedură fiscală, data de încheiere a inspecției fiscale.
Punctul de vedere al firmei
Companiile trebuie să știe că, în cel mult șapte zile lucrătoare (marii contribuabili) sau cinci zile lucrătoare (ceilalți contribuabili) de la data încheierii inspecției fiscale, își pot prezenta în scris punctul de vedere cu privire la constatările Fiscului.
Emiterea raportului de inspecție fiscală
Această etapă constă în emiterea raportului de inspecție fiscală, adică documentul în care sunt consemnate în scris rezultatele inspecției fiscale (constatările inspectorilor și consecințele acestora).
Emiterea deciziei de impunere și a altor acte administrativ-fiscale
Practic, așa cum scrie în Codul de procedură fiscală, raportul de inspecție stă la baza emiterii deciziei de impunere, a deciziei de nemodificare/modificare a bazelor de impozitare.
Deciziile se emit în maximum 25 de zile lucrătoare de la data încheierii inspecției fiscale și se comunică firmei conform regulilor de procedură fiscală de la articolul 47 al Codului.
Comunicarea actului administrativ fiscal la finalizarea inspecției fiscale
Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat fie prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fie prin remitere, sub semnătură, la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia, prin angajații proprii ai organului fiscal.
În cazul în care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibilă cu confirmare de primire, aceasta se realizează prin publicitate.
Contestația formulată împotriva actelor fiscale
Contestația se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, sub sancțiunea decăderii, la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal contestat.