Despre obligația de a avea aceste licențe ne povestește astăzi mai multe Ruxandra Vișoiu, avocat la R&R Partners.
Dacă doriți să difuzați muzică în deplină legalitate în spații precum restaurante, baruri, săli de așteptare, saloane, va trebui să obțineți o licență de utilizare a muzicii în scop ambiental pentru fiecare activitate și punct de lucru în care difuzați muzică în public. Dacă achiziționați un CD sau DVD din magazin, puteți asculta melodia sau viziona videoclipul în privat, fără plăți suplimentare. Dar dacă le difuzați în public, în scop comercial, va trebui să plătiți taxe de difuzare.
Licențele se obțin, după caz, de la următoarele instituții: Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) sau Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR – ADA). Cele trei instituții acționează in același domeniu, dar reprezintă grupuri separate de artiști și colectează taxe în numele lor: CREDIDAM reprezintă drepturile interpreților de muzică, UCMR-ADA reprezintă drepturile de autor ale compozitorilor, iar UPFR, producătorii de muzică.
Există două tipuri de licenţe: licenţa de reproducere, care se plăteşte către UPFR dacă se difuzează un playlist muzical propriu, și licenţa de comunicare a operelor muzicale, care se plăteşte către toate cele trei instituţii de mai sus. Licenţa UPFR nu este transferabilă și puteţi opta pentru o perioadă de valabilitate de până la un an, cu posibilitate de prelungire.
Valoarea remunerațiilor se calculează în funcție de categoria din care face parte agentul economic, suprafaţa utilă a fiecărui punct de lucru și localizarea într-o zonă urbană, turistică sau într-o zonă rurală, după caz. Taxa se plăteşte lunar pentru fiecare punct de lucru al agentului economic. Aceste obligații de plată se stabilesc în baza Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturi conexe.
Cu titlu de exemplu, dacă doriți să difuzați muzică într-un mall va trebui să plătiți o taxă pentru muzică ambientală de aproximativ 1.800 lei/lună, dar dacă vreți să puneți muzică într-un restaurant sau bar de peste 500 m2 dintr-un oraș turistic veți plăti 350 lei/lună.