În cazul în care folosesc muzică ambientală în cadrul activităților comerciale desfășurate, firmele sau persoanele fizice autorizate sunt obligate să dețină o licență în acest sens și să plătească lunar o anumită taxă. Sumele datorate pentru muzica ambientală s-au majorat recent, odată cu apariția unei decizii a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Indiferent dacă folosesc muzica în afacerea lor în scop ambiental (de exemplu, hoteluri, restaurante, terase și altele) sau ea reprezintă obiectul principal de activitate (de pildă, în cazul discotecilor, școlilor de dans, spectacolelor sau al unor evenimente), firmele au nevoie de o licență în acest sens și trebuie să plătească anumite taxe.
Prin
Decizia 75/2023, ORDA a stabilit ca, de la
1 iulie, tarifele lunare datorate de firme și de persoanele fizice autorizate pentru difuzarea muzicii în scop ambiental să se majoreze.
Unități de cazareMai exact, acum, în cazul hotelurilor, motelurilor, hostelurilor, vilelor sau cabanelor turistice, satelor de vacanță, campingurilor, apartamentelor sau camerelor de închiriat, pensiunilor turistice sau agroturistice de trei stele sau margarete, după caz, taxa/ cameră/ lună este de 1,79 lei, în timp ce în cazul celor de patru stele/ margarete, taxa e 2,38 lei.
Unități de alimentație publică din orașe și stațiuni turisticeAtunci când vine vorba despre orașe și stațiuni turistice, în cazul restaurantelor, teraselor, barurilor, birturilor, berăriilor, fast-food-urilor sau pizzeriilor cu suprafețe între 201 și 300 de m
2, remunerația datorată pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental este de 160 de lei. Aceeași valoare o are taxa și în cazul localurilor cu aceeași suprafață în care comunicarea publică a operelor muzicale se face prin prestații ale artiștilor interpreți sau formații de artiști.
Pentru săli de nunți, petreceri, baluri și alte evenimente deținute cu orice titlu, taxa pentru muzica ambientală e de 356 lei/ eveniment.
Unități de alimentație publică din comune și sateRestaurantele, terasele, barurile, birturile, berăriile, fast-food-urile sau pizzeriile din mediul rural trebuie să plătească o taxă pentru muzica ambientală, dacă au o suprafață de între 101 și 200 de m
2, de 177 lei.
Pentru sălile de nunți, petreceri, baluri și alte evenimente deținute cu orice titlu de la țară trebuie plătită o taxă de 118 lei/ eveniment.
În toate cazurile, la determinarea remunerației datorate de utilizatori în funcție de suprafață vor fi luate în considerare toate spațiile, inclusiv ringurile de dans (bar, terasă, club etc.). Dacă același spațiu este utilizat pentru mai multe activități, remunerațiile reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor de opere muzicale se vor plăti pentru fiecare activitate, respectiv pentru fiecare spațiu dotat cu casă de marcat și/ sau vânzător.
Unități comerciale sau de prestări cu activitate continuăÎn această categorie intră magazinele de orice tip, mall-urile, supermarket-urile, hipermarket-urile și galeriile comerciale, iar taxa pentru muzica ambientală este, în cazul celor cu o suprafață de 501 și 600 m
2, de 237 lei, în timp ce pentru cele între 5.001 și 6.000 m
2, taxa e de 1.666 de lei.
Unități comerciale sau de prestări cu activitate continuă cu suprafețe mai mici de 200 m2 din comune și sateDacă au între 51 și 100 de m
2, magazinele sătești trebuie să plătească lunar pentru muzica ambientală 59 de lei, iar dacă au suprafețe între 101 și 200 m
2, 83 de lei.
Agrement și centre medicaleSălile de jocuri de noroc cu suprafața între 201 și 300 de m
2 trebuie să plătească o taxă pentru muzica ambientală de 595 lei, iar cazinourilor peste 200 de m
2, 2.023 de lei.
În cazul centrelor sau cabinetelor medicale ori de tratament, taxa pentru muzica ambientală nu se calculează în funcție de suprafață, ci are o valoare fixă, de 59 de lei.
De asemenea, taxa se plătește și în cazul paradelor de modă, concursurilor de frumusețe, târgurilor sau expozițiilor în spații acoperite sau descoperite, autobuzelor, troleibuzelor sau tramvaielor, trenurilor de pasageri cu trafic intern, ascensoarelor, telecabinelor, gărilor, stațiilor de metrou, tramvai sau troleibuz ori în cazul call center-urilor (apel în așteptare).
Potrivit Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), licenţa de utilizare a muzicii în scop ambiental este specifică utilizatorilor care decid să folosească muzica pentru crearea unui ambient plăcut şi aduc, astfel, un plus de valoare afacerii lor.
Licența emisă de UPFR se acordă persoanelor juridice şi persoanelor fizice autorizate pentru fiecare activitate şi punct de lucru în care folosesc muzica în public. Licenţa nu este transferabilă și se poate opta pentru o perioadă de valabilitate a acesteia de până la un an, cu posibilitate de prelungire.
Mai multe detalii despre licenţa de utilizare a muzicii în scop ambiental se pot găsi pe
website-ul UPFR.