În acest context, prezentăm, mai jos, patru exemple de cazuri în care o persoană căreia nu îi este adresat direct un act administrativ poate, totuși, să ceară anularea lui (în instanță), precum și acordarea de despăgubiri, dacă e cazul. Practic, conform Legii contenciosului administrativ, e vorba de posibilitatea de a ataca în contencios acte care sunt adresate altor persoane decât celor care inițiază acțiunea.
1. Autorizații de construcție: este, probabil, cel mai ușor de imaginat exemplu. S-a eliberat o autorizație de construcție care afectează drepturile vecinilor. Într-o astfel de situație, vecinii vor putea să atace, în contencios administrativ, o astfel de autorizație.
2. Un alt exemplu, tot referitor la o autorizație, însă, de data aceasta, privind construirea unei hidrocentrale: o organizație non-guvernamentală a reușit să obțină anularea unor acte administrative referitoare la construirea unei hidrocentrale, pe criterii de protecție a mediului.
3. Actele de numire într-o funcție publică, în urma unui examen. Dacă nu au fost respectate anumite reguli de procedură sau numirea, în sine, a fost ilegală (trebuind să fie numită o altă persoană, de exemplu), persoanele interesate pot ataca astfel de acte.
4. Anularea contractelor administrative, precum cele de achiziții de lucrări, de exemplu: dacă unul din participanții la licitație consideră că încheierea contractului cu partea câștigătoare s-a făcut ilegal, poate ataca contractul în contencios.
În același timp, este de urmărit evoluția unui proiect legislativ prin care se dorește implementarea (printre altele) unui drept la informare prealabilă, atunci când ar urma adoptarea unor acte administrative individuale care ar putea să prejudicieze terțe persoane (persoane în afara celei vizate de act). Astfel, implementarea unui astfel de măsuri ar putea duce la creșterea acțiunilor în contencios administrativ, pentru anularea actelor administrative adresate altor persoane (bineînțeles, totul depinde și de modalitatea în care ar fi implementat dreptul la informare prealabilă).
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)