În perioada 8 iulie - 8 noiembrie 2019, microîntreprinderile vor putea cere finanțare nerambursabilă pentru a-și extinde afacerile, dacă activează în regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest și Centru. Aceasta va putea fi între 25.000 și 200.000 de euro și va acoperi cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului, cu o cofinanțare de minimum 10% a microfirmei.
Banii se vor putea folosi la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau de prestare a serviciilor. De asemenea, finanțarea va putea acoperi dotarea cu active corporale și necorporale, adică inclusiv cu magazine online.
Conform ghidului cu condițiile specifice pentru accesarea finanțării de maximum 200.000 de euro, iată cinci domenii pentru care microfirmele vor putea cere bani în perioada amintită mai sus:
1. Fabricarea covoarelor, hainelor și încălțămintei. Mai precis, antreprenorii vor putea cere bani pentru fabricarea de covoare și mochete, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru și fabricarea încălțămintei. De asemenea, bani se vor putea cere pentru repararea încălțămintei și a articolelor din piele.
2. Cazarea turistică. În cazul cazării, finanțarea va fi accesibilă pentru hoteluri și alte facilități de cazare similare, pentru facilități de cazare pentru vacanțe și perioade scurte, dar și pentru parcuri pentru rulote, campinguri și tabere.
3. Construcții. Un alt domeniu eligibil va fi cel al construcțiilor. De exemplu, fondurile vor putea acoperi activități ce țin de construcția clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, construcția drumurilor și autostrăzilor sau demolarea construcțiilor. De asemenea, printre activitățile eligibile se vor număra fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, făcute din argilă arsă, fabricarea cimentului, fabricarea varului și ipsosului ori fabricarea betonului.
4. Finisaje în construcții. În mod complementar, microfirmele vor putea cere finanțare dacă se ocupă de lucrări de instalații electrice, lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat, lucrări de tâmplărie și dulgherie, lucrări de pardosire și placare a pereților, lucrări de vopsitorie, zugrăveli și montări de geamuri.
5. Fabricarea mobilei. În fine, un al cincilea domeniu selectat pentru acest articol vizează activitățile de fabricare a mobilei pentru birouri și magazine, de fabricare a mobilei pentru bucătării și de fabricare a saltelelor și somierelor. De asemenea, vor fi eligibile și activitățile de reparare a mobilei și a furniturilor casnice.
Notă: Lista completă a domeniilor de activitate pentru care se va putea cere finanțarea nerambursabilă de maximum 200.000 de euro este anexată la articolul de față.