Propunerea legislativă privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri din investiţii a persoanelor fizice şi unele măsuri de depunere a declaraţiilor a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului și de semnătura șefului statului.
Pe lângă scopul principal al documentului, și anume acela de a oferi o amnistie fiscală românilor care au obținut venituri din investiții sub nivelul salariului minim brut, propunerea legislativă vizează și schimbarea modului în care contribuabilii vor putea depune anumite declarații fiscale.
Este vorba, mai exact, despre depunerea declarației unice și a formularului 230, documente ce se vor putea depune, dacă măsurile cuprinse în proiectul legislativ vor ajunge să se aplice, și în format fizic, nu numai electronic. Reamintim că, începând din 2019, declarația unică se depune doar online.
Concret, în inițiativa legislativă se precizează că declarațiile “privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și cele privind destinația sumelor din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii se completează și se depun fie prin mijloace electronice de transmitere la distanță (…), fie pe suport hârtie”.
Inițiatorii susțin că este necesar ca, până când sistemul informatic al Fiscului va fi pregătit să susțină un număr mare de utilizatori, iar depunerea electronică a documentelor fiscale să decurgă fără probleme, românii să aibă posibilitatea de a depune documentele și în format hârtie. Despre probleme de funcționare ale website-lui Agenției Naționale de Administrare Fiscală am scris și noi aici.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.