Ghidul publicat de ANAF pentru depunerea formularului 230 este disponibil aici. Concret, formularul poate fi folosit atât de salariați, de pensionari, cât și de către cei care obțin venituri nesalariale de tipul celor din activități independente, proprietate intelectuală sau chirii. Data-limită pentru depunerea sa anul acesta e 30 iunie 2020.
Prin acesta, contribuabilul care plătește impozit pe venit alege să nu mai dea toți banii de impozit statului, ci să rupă o fracțiune din aceștia pentru a-i da unei entități nonprofit (asociații înființate conform legii, de exemplu) sau a unei unități de cult (unei parohii, de exemplu). Procentul respectiv vizează anul precedent, iar nu anul în curs, așadar, se depune de către cei care au obținut veniturile respective în anul precedent (nu de către cineva care e salariat abia de anul acesta, de pildă, anul trecut neavând alte venituri).
Formularul 230 se descarcă, precum toate celelalte formulare fiscale, de pe site-ul ANAF:
a) secțiunea „Asistență contribuabili – persoane fizice”, subsecțiunea „Despre impozite şitaxe”, rubrica „Formulare fiscale şi ghid de completare”;
b) formularul PDF inteligent - secțiunea „Servicii on line”, subsecțiunea „Declarațiielectronice”, rubrica „Descărcare declarații”;
Notă: Formularul PDF inteligent este cel în care putem completa de pe laptop sau alt dispozitiv care are instalat un program pentru citirea și editarea PDF-urilor (cum e Adobe Reader). Cei care depun acest formular online de acest PDF inteligent se folosesc.
c) cei care depun prin Spațiul Privat Virtual (SPV) pot să îl descarce din secțiunea "Depunere declarații", subsecțiunea D230;
d) se găsește și la sediile Fiscului din toată țara, în format hârtie, fiind, desigur, gratuit.
De ce vom găsi două perioade distincte pentru care facem redirecționarea în formularul 230, varianta actuală? Deoarece au avut loc unele modificări legislative care au impus entităților nonprofit unele condiții legale suplimentare. Asta s-a reflectat și în procentul care se redirecționează din impozit, așa cum e prezentat în ghidul ANAF.
Cum se depune acest formular:
- prin SPV (depunerea declarațiilor se face aici);
- prin e-guvernare.ro, numai de către cei care dețin semnătură electronică;
- la ghișeul Fiscului, în format hârtie;
- prin poștă, cu confirmare de primire;
- electronic, pe bază de borderou, cu formularele 230 în format hârtie scanate.
Important! Formularul poate fi depus pe bază de borderou și prin intermediul uneialte persoane, respectiv entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei.
O explicare sumară a conținutului acesti formula, pentru a înțelege completarea acestuia este disponibilă aici.
Experiența depunerii online a D230, raportat la ghidul ANAF
Am depus formularul D230, prin intermediul SPV, în urmă cu câteva seri, lucru care îmi permite să concluzionez că ghidul Fiscului, deși aparent unul extensiv, nu este suficient de explicit cu privire la depunere, aceasta fiind, în practică, destul de încâlcită și neprietenoasă cu un contribuabil care nu a mai experimentat până acum cu formularele fiscale și cu sistemul online al ANAF-ului. Spun asta raportându-mă la scopul acestei declarații și la faptul că se adresează inclusiv pensionarilor, precum și celor care sunt salariați și care nu au aproape nicio interacțiune cu Fiscul în viața de zi cu zi, nu vorbim de un contribuabil care depune declarația unică pentru a fiscaliza unele venituri.
În fapt, cea mai simplă variantă pentru contribuabil este să completeze acest formular de mână și să îl predea ONG-ului sau unității de cult pentru ca aceasta să le depună apoi, pe toate, la ANAF. Cum timpurile nu se permit însă atâta interacțiune fizică și cei, de la ghișeu, autoritățile ne îndeamnă să facem totul online, anul acesta, am depus prin SPV.
Completarea formularului în sine nu este tocmai complicată, fiind, de altfel, destul de simplu ca structură. Ceea ce l-a făcut dificil anul acesta de înțeles pentru cei care nu urmăresc actualitatea fiscală este diferențierea aceea a perioadei de redirecționare pe care am menționat-o mai sus. Contribuabilul regăsește în formular o perioadă de trei luni, care pare guvernată de alte reguli și unde se regăsesc două procente (2% din impozit și 3,5% din impozit) și una care vizează restul anului 2019, unde există procentul de 3,5%. Este dificil de înțeles pentru contribuabil ce trebuie să facă, necunoscând motivul pentru care se face acea diferență și riscând să nu direcționeze corect banii. Eu am depus două formulare, întrucât PDF-ul inteligent nu mi-a permis să rezolv ambele perioade din 2019 deodată. Chestiunea aceasta nu reiese de nicăieri din ghidul publicat de Fisc...
Depunerea formularului prin SPV se face la o adresă la care ghidul Fiscului nu trimite în mod explicit, pe care, de asemenea, cei care nu au mai avut experiențe cu declarațiile depuse de persoanele fizice în mod curent la ANAF nu au de unde să o cunoască.
De aici, lucrurile devin extrem de neprietenoase în depunere. Contribuabilul primește o recipisă (chestiune care pe un profan îl poate pune în dificultate) în care i se comunică dacă completarea este în regulă sau cu erori, iar sistemul de verificare a completării acestei declarații este unul greoi.
Din nefericire, așa cum spuneam, raportat la scopul depunerii acestei declarații și contribuabilii vizați, depunerea și conținutul formularului necesită multe îmbunătățiri: poate, un sistem în care contribuabilul parcuge pașii în vederea completării similar parcurgerii unui test/sondaj online, să zicem, precum și o explicare foarte riguroasă și fără termeni greu de înțeles a conținutului formularului.
Comentarii articol (0)