Prin OG 8/2021 s-a revenit la posibilitatea ca cei care doresc să redirecționeze un procent din impozitul datorat statului să poată depune formularul folosit în acest scop - formularul 230 - direct la ONG-ul sau la unitatea de cult către care vor să trimită acel procent.
Cum de la 1 martie 2022, Fiscul nu mai primește de la firme, PFA-uri, ONG-uri și alte entități (în afară de persoanele fizice) documente în format fizic, decât electronic, prin SPV-uri, mai multe asociații și-au pus problema ce vor face cu toate formularele fizice transmise de persoanele care au redirecționat procentul. Soluția nu mai e să se ducă cu toate aceste formulare la Fisc, existând, mai nou, un centralizator pe care îl vor folosi ONG-urile și unitățile de cult (modelul acestuia este atașat mai jos). La momentul redactării acestui material însă nu există varianta electronică a acestui nou document, care, practic, va face parte din formularul 230, cu titlul „Situație centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230”. Cu toate acestea, ele vor fi obligate în continuare să păstreze formularele dacă vine organul fiscal în control.
Procedura, cu toate modificările recente, se regăsește în Ordinul ANAF nr. 15/2021: „Entitatea nonprofit/Unitatea de cult are obligaţia de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, la organul fiscal competent formularul «Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230» prin care centralizează cererile primite de la contribuabili. În această situaţie originalul cererilor 230, în format hârtie, se păstrează de către entităţile nonprofit/unităţile de cult şi sunt puse la dispoziţia organului fiscal la solicitarea acestuia”. Data-limită de depunere a formularului de centralizare este, desigur, 25 mai.
„De asemenea, un alt aspect este că acest borderou poate fi completat în mai multe rânduri până la data de 25 mai (...) nu aștept să se facă un borderou foarte mare, cu o zi înainte de 25; pot să optez să fac mai multe succesive pentru fiecare calup de declarații pe care le primesc”, a precizat Mircea Dumitrașcu, Partner NOA, cu ocazia recentului webinar organizat de avocatnet.ro cu tema „Fiscalitate & taxare în 2022 - noutăți, repere și mod de aplicare”.
Comentarii articol (4)