Cu o întârziere semnificativă, cei de la ANAF au adoptat în sfârșit o procedură de acordare a bonificațiilor aferente declarației unice pe 2018. Ordinul ANAF nr. 1369/2019 ce cuprinde această procedură a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 479 și a intrat astfel în vigoare.
Înainte de a intra în prevederile acestui ordin, să ne reamintim care au fost bonificațiile promise prin Codul fiscal pentru declarația pentru veniturile din 2018: 5% pentru cei care au depus online declarația până la 31 iulie 2018 inclusiv și 5% pentru plata cu anticipație a dărilor stabilite prin declarație până la 15 decembrie 2018. Cine a depus-o online până la 15 iulie și a plătit anticipat integral ce a stabilit prin declarație până la 15 decembrie trebuie să primească cele două procente cumulate, adică, în total, 10%. Termenul de definitivare a situației pe 2018 și de plată integrală a dărilor pe 2018 a fost amânat, de la 15 martie 2019, la 31 iulie 2019, așa că acesta din urmă este relevant acum.
Acum, procedura adusă de ANAF stabilește regulile de acordare a acestor bonificații și prevede că organele fiscale vor constata după 31 iulie 2019 dacă contribuabilii au dreptul sau nu să le primească (bonificațiile). Altfel spus, va emite, de la 1 august, decizii de constatare a acordării bonificației, dar nu și decizii prin care se constată că nu se acordă bonificația, conform procedurii în vigoare.
Cei care nu au dreptul la bonificații, conform legii și procedurii recente, vor fi înștiințați despre asta doar dacă au un cont în SPV.
Concret, procedura de acordare a bonificațiilor li se aplică următoarelor persoane, potrivit ordinului:
- celor care au depus online declarația până la 31 iulie 2018;
- celor care au plătit anticipat, până la 15 decembrie 2018, impozitul pe venit anual estimat și contribuțiile sociale estimate pentru 2018 (dacă e cazul, desigur);
- celor care au obținut, în 2018, venituri anuale și care au depus numai declarația unică prevăzută la art. 120 din Codul fiscal (cel care tratează declarația pentru veniturile realizate); se clarifică astfel faptul că nu se aplică în niciun caz celor care au completat declarația și pentru definitivarea unor venituri din ani anteriori.
Practic, se acordă bonificații pentru impozitul și contribuțiile declarate pentru veniturile estimate pe 2018 și pentru cele declarate pentru veniturile realizate în 2018. Este evident că cine a făcut plăți integrale pentru ce a declarat că are de plătit ca estimat pe 2018 a făcut ulterior o definitivare a situației pe 2018 și a constatat care e situația veniturilor realizate efectiv în 2018.
Notă: Bonificația pentru plățile anticipate până la 15 decembrie nu avea cum să se raporteze la veniturile efectiv realizate în acel an decât la cei care aveau o situație definitivă la acea dată și nu au mai obținut nimic pe 2018 ulterior.
Astfel, potrivit ordinului, valoarea bonificațiilor va reprezenta:
- sumele rezultate din aplicarea a 5% asupra sumelor declarate pentru estimatul pe 2018;
- sumele rezultate din aplicarea a 5% asupra sumelor declarate pentru veniturile realizate în 2018.
Din procedura publicată miercuri în Monitor aflăm că bonificațiile se acordă și în următoarele cazuri:
- pentru dările de plată stabilite prin declarații rectificative depuse până la data de 31 iulie 2019 inclusiv, dar numai dacă sunt respectate și celelalte condiții de la aplicarea bonificațiilor, de la caz la caz;
- pentru dările de plată stabilite în urma inspecțiilor fiscale aferente tipurilor de obligații fiscale pentru estimatul și ce s-a realizat efectiv pe 2018, chiar dacă deciziile de impunere în urma inspecțiilor sunt comunicate după data de 31 iulie 2019.
Declarația unică este folosită acum de contribuabilii cu venituri nesalariale pentru declararea veniturilor în vederea plății impozitelor și contribuțiilor la stat. Situația veniturilor pe 2018 trebuia definitivată prin această declarație până la 15 martie, când avea termen și declarația cu veniturile estimate pe anul curent. Termenul a fost prelungit până la 31 iulie 2019. Cât despre bonificațiile pentru 2019, nu știm momentan decât că ele nu sunt prevăzute de legislația actuală. Declarația unică se depune numai online în acest an, dar există și discuții în sensul revenirii la posibilitatea de a o depune și la ghișeu.
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.