Însă, deși firmele sunt obligate să depună online formularul, Fiscul încă n-a publicat versiunea electronică actualizată a declarației 112, în condițiile în care mai sunt doar trei zile lucrătoare până la împlinirea termenului de depunere. Modificările la formularul 112 acoperă, în esență, cele mai recente modificări ale legislației fiscale.
Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2.165/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a "Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate" a fost publicat azi în Monitorul Oficial. Astfel, prevederile sale trebuie aplicate chiar începând cu obligațiile declarative aferente lunii aprilie 2019, al căror termen-limită este 27 mai 2019.
Totuși, deși angajatorii trebuie să depună online până luni noul model al formularului, Fiscul încă n-a publicat pe propriul site versiunea electronică actualizată a formularului 112. În condițiile în care mai sunt doar trei zile lucrătoare în care angajatorii să depună noul model al formularului 112, orice întârziere a Fiscului cu versiunea electronică autorizată poate încurca activitatea firmelor.
Dincolo de aspectele ce țin de termenul de depunere al declarației 112, noul ordin de ministru a adaptat formularul la noutățile relevante ce țin de zilieri. Mai precis, de la începutul acestei luni, pentru zilieri a devenit obligatoriu de achitat contribuția la pensii (CAS), însă noul model al declarației 112 va fi folosit pentru CAS-ul zilierilor abia din iunie 2019, atunci când se vor declara veniturile din mai 2019. Redacția noastră anticipase recent că CAS-ul pentru zilieri se va declara prin formularul 112, din moment ce impozitul pe veniturile ziliere deja era declarat prin acesta.
Apoi, a intrat în anexa nr. 4 a formularului un nou tip de asigurat - internul, adică cel care prestează activitate în baza unui contract de internship. La aceste contracte, impozitul pe indemnizația de internship este obligatoriu, indemnizația fiind asimilată fiscal veniturilor salariale și taxată ca atare. În orice situație, remunerarea internului este obligatorie, iar aceasta are și un cuantum minim: cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară (salariul minim brut pe țară este de 2.080 de lei în 2019).
Mai departe, în aceeași anexă, la tipurile de asigurați, s-a introdus și o poziție pentru membrii cooperatori, salariați în baza convenției individuale de muncă, prevăzută de Legea nr. 1/2005.
În secțiunea E3 din anexa nr. 1.2 s-a introdus o nouă poziție pentru cei care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și care sunt scutite de la plata impozitului.
De asemenea, s-a modificat și secțiunea E4 din aceeași anexă, în privința destinației sumelor pentru acordarea de burse private și pentru susținerea ONG-urilor sau cultelor cu cota de până la 3,5% din impozit.
În plus, autoritățile au mai operat și o serie de modificări tehnice care corespund unor semnalări din partea utilizatorilor acestei declarații.