Măsura anunțată recent de Executiv, respectiv transformarea programului "Prima Casă" în "O familie, o casă", cu toate schimbările aduse de acesta creditelor pentru locuințe, nu ar însemna, așa cum susțin guvernanții, doar vești bune pentru cei ce doresc să-și cumpere o locuință. Avertismentul vine din partea analistului financiar Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.
Acesta susține, într-o postare pe Facebook, că, aparent, intenția guvernanților de a mări plafonul programului “Prima Casă” la 570.000 de lei (în prezent, 285.000 de lei) și fixarea dobânzilor pe toată perioada de rambursare la cel mult 5,5% au un efect pozitiv asupra populației, dar, de fapt, aceste beneficii aparente reprezintă un “măr otrăvit” pentru aceasta.
Președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România subliniază faptul că “programul «Prima Casă» a distorsionat piața imobiliară, contribuind semnificativ la creșterea prețului imobiliarelor cu 42% în perioada 2014-2018 (cea mai mare creștere din Europa), în condițiile în care 80% din creditele acordate pentru achiziționarea unei locuințe în această perioadă au fost finanțate prin acest program. Practic, acest program și-a atins obiectivele inițiale (stabilizarea pieței imobiliare și scopuri sociale) în primii cinci ani de funcționare (2009-2014), după care trebuia închis”.
Analistul apreciază că prețurile din imobiliare nu mai au potențial de creștere, fiind deja la un nivel foarte mare și că, în mod normal, având în vedere scăderea cererii și creșterea ofertei, prețurile apartamentelor ar trebui să se reducă cu cel puțin 25% până la sfârșitul anului viitor.
În esență, această reducere va reprezenta un câștig pentru toți cei interesați să cumpere o locuință, dar, dacă măsurile cuprinse în proiectul programului “O familie, o casă” vor ajunge să se aplice, piața imobiliară s-ar putea distorsiona, iar prețul apartamentelor s-ar putea menține la nivelul actual.
Iancu Guda apreciază că pentru cei interesați este mai bine să cumpere locuințe “la prețul corect (cel puțin cu -25% sub nivelul actual din piață) la o dobândă variabilă (care oricum nu fluctueaza mult)”, decât “să cumpere locuințe supraevaluate la un cost de finanțare mic și stabil”.
Comentarii articol (0)