avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tedinţe imobiliare Scaderea pretului locuintelor
Discuție deschisă în Tedinţe imobiliare

Scaderea pretului locuintelor

E bine sau e rau ca scade pretul locuintelor? Ca pana la urma, trebuie sa fie ceva mai mult in toata tendinta asta decat parerea vanzatorilor si cumparatorilor.
Preturile locuintelor (si a terenurilor) tind sa se alinieze la cele din U.E.
Preturile vor tinde mai mult spre valoarea reala a locuintelor iar in unele cazuri chiar sub aceasta valoare.
Situatia economica actuala (atat interna cat si externa) va influenta foarte mult evolutia preturilor cel putin in urmatorii 2 ani.Avand in vedere ca suntem cel putin teoretic la inceputul unei crize economice de mari proportii, nu intrevad o crestere a acestora.
Daca luam in considerare situatia economica a marii majoritati a populatiei tarii noastre, aceasta scadere a preturilor locuintelor poate fi un nou inceput.Nu pot sa ma pronunt daca este bine sau este rau.
Haosul in general duce la schimbari majore care pot determina crearea de noi sisteme economice viabile, noi mentalitati, noi experiente etc.
Adevarul nu este absolut ci relativ astfel ca nu pot spune deocamdata decat ca scaderea preturilor locuintelor este "relativa"......

Av. Cermak Iuliana
Eu sunt de parere ca pentru marea majoritate a oamenilor ar trebui sa fie un lucru bun. Unii numai visau la posibilitatea de a-si achizitiona o casa. Daca preturile vor scade, s-ar putea sa existe posibilitatea si pentru cei mai neinstariti sa aiba prorpia casa.
Eu prevad o scadere pana pe la mijlocul lui 2010.
E rau pentru cei care au investit in imobiliare si bine pentru cei care vor sa cumpere. :D
O contrazic putin pe colega de mai sus.
Si in UE sunt preturi destul de mari la locuinte. Nu stiu de ce lumea spune ca la noi sunt preturi mai mari.
Pot sa subscriu si eu la ideea ca scaderea preturilor este benefica pentru cei ce nu au o locuinta si doresc sa -si achizitioneze una.Totodata cred ca preturile multor locuinte precum si ale terenurilor au fost crescute artificial de lacomia agentiilor imobiliare (sa ne gandim ca ei castigau procent din suma tranzactiei si daca un proprietar mergea sa vanda ceva era sfatuit sa puna un pret mai mare- ceea ce normal ca nu-i displacea).
Preturile din orasele mari sunt oarecum justificate chiar si daca sunt egale sau chiar mai mari decat in tari dezvoltate din vest pentru ca diferenta dintre tara noastra si tari precum Germania este in infrastructura si am sa exemplific un pic:
- in vest zici "saru'mana" daca ai casa sau locuinta la 30 km de locul de munca (pe autostrada faci maxim 15 minute), multi oameni au locurile de munca la peste 50 km de locuinta, in ROMANIA nu iti prea permiti sa ai casa nici la 20 km de locul de munca(ma refer la marile orase) pentru ca nu ai autostrazi si chiar daca ai avea,centrele industriale sau cele de birouri sunt in buricul orasului si nu la periferie si astfel faci 30 min pana la marginea orasului si inca cel putin o ora pana in centru! ca sa nu mai vorbim de alternativele la mersul cu masina personala-nici una! Si alt detaliu demn de luat in seama cand comparam preturile locuintelor din orasele din Romania cu cele din vest este cel al utilitatilor care lipsesc cu desavarsire daca ai trecut de indicatorul ce limiteaza orasul (sa nu mai spunem de costurile pentru a-ti aduce totusi la "poarta" aceste utilitati).
Pe scurt : intr-un stat civilizat daca preturile locuintelor cresc f mult in orase ai la indemana varianta sa stai la distanta de oras si cu aceleasi facilitati(canalizare, afalt, gaze, electricitate...) si normal cu un pret de achizitie al locuintei mult mai mic si chiar poti face "naveta" cu un tren sau chiar cu un metrou civilizat- care are trasee mult in afara orasului =D>; pe cand in Romanica dupa ce ai incercat varianta de a locui in afara orasului nu iti mai trebuie o alta incercare :sorry:(de la masina ramasa impotmolita in "neaosele" drumuri neasfaltate #-o si pana la lipsa curentului electric, a canalizarii sau orice alta "necesitate de lux") si uite asa toata lumea cumpara locuinte in oras apare cererea f mare si oferta limitata pentru ca stim cu totii cat s-a construit in ultimii 20 ani!
...in plus, in vest regula e inchirierea si exceptia e proprietatea...la noi e invers...diferenta de mentalitate...

Alte discuții în legătură

E momentul de a vinde, sau de a astepta ? dmh dmh in conditiile actuale, in Romania, ce parere avet, preturile la locuinte cum vor evolua ? E momentul de a vinde, sau de a astepta ? (vezi toată discuția)
Ce parere aveti?sa vand sau sa mai astept? CHANEL CHANEL Am pus in vanzare intr-un oras mic, -statiune balneoclimaterica , un apartament 2 camere ,confort 1, la un pret real (40000eur),pt.care acum 1 an as fi primit ... (vezi toată discuția)
Imobiliare !! cine tot tine piciorul '' pe frana '' ??? ContSters205490 ContSters205490 2006 > 2007 > Chiar si 2008 anii de BOOM imobiliar IN ROMANIA !!! Se construia '' CU TUPEU '' !!! In '' DRACI '' ... (vezi toată discuția)