avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tedinţe imobiliare Scaderea pretului locuintelor
Discuție deschisă în Tedinţe imobiliare

Scaderea pretului locuintelor

E bine sau e rau ca scade pretul locuintelor? Ca pana la urma, trebuie sa fie ceva mai mult in toata tendinta asta decat parerea vanzatorilor si cumparatorilor.
CU CAT MAI MULT CU ATAT MAI RAU.
Preturile nu vor fi atat de mici incat cine nu a putut cumpara o locuinta pana acum sa reuseasca de acum inainte... Daca ar fi asa, de ce nu se intampla deja? De ce nu s-a intamplat inainte de a creste preturile artificial? Ca preturile scad, e bine – prea erau absurde! Scad preturile in euro, dar creste si valoarea acestei monede... si, curand, 60 mii euro "atunci” vor fi echivalentul a 50 mii euro "acum”?!
In alte tzari chiria e de baza pt ca si locurile de munca sunt – deseori – de asa natura incat cetateanul nu se poate stabili "pe viata” in acelasi loc; apoi, pretul e mare si impozitele sunt mari – nu oricine isi permite o locuinta – dar, statistic vorbind, proprietatea primeaza si in celelalte state... Multi ajung la concluzia ca, la ce chirie platesc mai bine s-ar descurca la plata ratelor... si ar avea ceva al lor. Oamenii din toata lumea viseaza sa aiba "o casa a lor”.
Ce se face chiriasul care e dat afara pt ca nu mai poate plati (si) chiria? In multe tzari nu e asa greoaie procedura evacuarii chiriasului rau platnic... De bine, de rau, cine are o locuinta in proprietate nu e tocmai la cheremul altora... Strange cureaua, vinde bunuri mobile sau vinde locuinta mai mare pt una mai mica... si trece criza...
In RO sunt putini aceia care isi permit sa ofere, "pe viata", o locuinta spre inchiriere...
Nu inteleg de ce s-a creat impresia ca "in vest” regula e chiria...
Asa zisele scaderi de pret avantajeaza tot pe cei care aveau posibilitati sa-si cumpere o locuinta, foarte putin avantajeaza tinerii o scadere de cateva mii de euro dintr-o suma de 70.000 de euro. Concluzie: cine a putut sa-si cumpere inainte o locuinta va putea si acum si viceversa. Sunt minime mult vehiculatele scaderi.
Despre riscul de a fi chirias: in Italia, fatza de anul 2008, chiriile au crescut cu 16%... Se preconizeaza ca, in urmatorii 3 ani, 150 mii de familii sunt in pericol de a fi evacuate din locuinte pt ca au intarziat cu plata chiriei (de la Centrul de Statistica al Ministerului de Interne Italian citire).
Concluzie: a sta cu chirie nu e, neaparat, un avantaj – in special pt familii (poate pt celibatari), in special in perioade de crize economice/financiare...
Scadere sau crestere a pretului locuintelor..? E greu de dat raspunsul corect.Insa profit de discutia aceasta pentru a solicita o lamurire: stie cineva functie de ce criteriu destept s-a ajuns la preturile acestea?!
Raportul cerere-oferta este insuficient ca unica explicatie a acestei explozii a preturilor.Trebuie sa fie si ceva in plus.Ei bine, acest ceva in plus imi scapa...
Eu nu ma entuziasmez deocamdata pentru ca aceasta asa zisa scadere e formala, derizorie.mai degraba un razboi al nervilor.Eu nu cred ca vor scadea preturile semnificativ datorita intereselor mai presus de orice normalitate economica.
Suntem o economie emergenta ce ...asadar ca un fel de speranta pentru cei care au pierdut deja enorm pe alte piete.
Pe de alta parte FMI, pe site-ul sau nu prea recomanda scaderi ametitoare de preturi la active..si nu trebe sa explic de ce...Romanul nostru are snobismul in sange si daca s-ar relansa imprumutul ar pleca din nou fericit la shoping de case si masini de lux...Cat despre chirii ma abtin...Se mai poarta si acu prin Bucuresti banutul mult dat pe chirie..si contractul de inchiriere ..la sfantul asteapta?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E momentul de a vinde, sau de a astepta ? dmh dmh in conditiile actuale, in Romania, ce parere avet, preturile la locuinte cum vor evolua ? E momentul de a vinde, sau de a astepta ? (vezi toată discuția)
Ce parere aveti?sa vand sau sa mai astept? CHANEL CHANEL Am pus in vanzare intr-un oras mic, -statiune balneoclimaterica , un apartament 2 camere ,confort 1, la un pret real (40000eur),pt.care acum 1 an as fi primit ... (vezi toată discuția)
Imobiliare !! cine tot tine piciorul '' pe frana '' ??? ContSters205490 ContSters205490 2006 > 2007 > Chiar si 2008 anii de BOOM imobiliar IN ROMANIA !!! Se construia '' CU TUPEU '' !!! In '' DRACI '' ... (vezi toată discuția)