Condiția referitoare la cifra de afaceri pe care trebuie să o aibă firmele din construcții pentru a beneficia de facilitățile fiscale se va schimba din 21 iulie 2019, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2019, care a apărut vineri în Monitorul Oficial.
În prezent, regula este că toți angajatorii trebuie să aibă lunar o cifră de afaceri de 80% din construcții pentru a beneficia de taxe salariale reduse pentru propriii lucrători. Adică cel puțin 80% din cifra de afaceri totală să fie realizată din activități din domeniul construcțiilor.
Conform noii ordonanțe, firmele care deja există pe piață cel puțin din 2018 se vor raporta numai la cifra de afaceri din anul fiscal anterior. Astfel, dacă vor avea cifra de afaceri de 80% din construcții, acestea vor aplica facilitățile fiscale în tot anul curent. Apoi, firmele nou-înființare și cele care nu vor atinge pragul de 80% în anul fiscal anterior vor fi cele care vor aplica sistemul de calcul lunar al cifrei de afaceri.
„Pentru societățile comerciale nou-înființate, respectiv înregistrate la registrul comerțului începând cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru societățile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior. Pentru societățile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecărui an care au avut o cifră de afaceri (...) realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitățile fiscale se vor acorda pe toata durata anului în curs, iar pentru societățile comerciale existente la aceeași dată care nu realizează această limită minimă a cifrei de afaceri se va aplica principiul societăților comerciale nou-înființate”, este explicat în actul normativ.
Condiția referitoare la cifra de afaceri de 80% din construcții se calculează lunar, în prezent, cumulat de la începutul anului. În forma sa actuală, condiția a adus probleme destul de mari angajatorilor din construcții, așa cum au atras atenția specialiștii cu numeroase ocazii. Însă această problemă se va rezolva parțial din 21 iulie 2019.
În altă ordine de idei, OUG nr. 43/2019 mai prevede modificări și la alte două condiții pentru aplicarea facilităților fiscale - cea referitoare la veniturile salariaților și cea referitoare la activitățile de construcții. Am scris mai multe despre ele în articolul de aici.
Angajatorii pot beneficia de taxele salariale reduse numai dacă activează în domeniul construcțiilor (vezi lista activităților aici) și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul construcțiilor. Totodată, o a doua condiție este ca veniturile brute lunare ale salariaților să fie între 3.000 și 30.000 de lei.
Facilitățile fiscale din construcții, stabilite pentru perioada 2019 - 2028, sunt scutirea de impozitul pe venit (cotă obișnuită: 10%), de contribuția la sănătate (cotă obișnuită: 10%) și de contribuția suplimentară la pensii pentru munca în condiții grele (cote obișnuite: 4% și 8%) și plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii pentru condiții normale (21,25% față de 25% cotă obișnuită) și la muncă (0,3375% față de 2,25% cotă obișnuită).
Autoritățile nu pot acorda momentan cota redusă a contribuției la muncă și nici scutirea contribuției la pensii pentru muncă în condiții grele, din moment ce trebuie aprobată o schemă de ajutor de stat în acest sens.
Atenție! Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri din construcții se va stabili curând prin ordin al președintelui Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. În prezent, mecanismul este prevăzut de ordinul Fiscului cu regulile de completare a declarației 112.