Guvernul a luat recent măsuri pentru a fi evitate, pe cât posibil, fluctuațiile salariilor nete la companiile care au afaceri și în alte domenii decât în cel al construcțiilor. Însă rezolvarea este doar parțială, pentru că tot vor mai exista asemenea situații, chiar dacă mai puține decât până acum.
Concret, aplicarea taxelor salariale reduse din domeniul construcțiilor este legată acum de condiția ca cifra de afaceri realizată de agajator din activitățile de construcții să fie de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat lunar de la începutul anului.
Această regulă se va schimba din 21 iulie 2019, însă doar pentru anumite companii. Să explicăm: firmele care deja există pe piață cel puțin din 2018 se vor raporta numai la cifra de afaceri din anul fiscal anterior și vor aplica facilitățile fiscale în tot anul curent. Însă firmele nou-înființate în 2019 și cele care nu vor atinge pragul de 80% în anul fiscal anterior vor aplica tot sistemul de calcul lunar cumulat al cifrei de afaceri.
De ce apar fluctuații la salariile nete? Pentru că există riscul ca firmele care desfășoară și alte activități în afară de cele din domeniul construcțiilor să se încadreze „pe sărite” la taxele salariale reduse. Asta se traduce prin fluctuații semnificative ale salariului net al angajaților, chiar și de pe o lună pe alta. De ce? Pentru că aplicarea taxelor reduse duce la un salariu net mai mare (salariul brut rămâne același, dar se duc mai puține taxe la stat).
Din moment ce regula se va aplica numai firmelor noi și celor care nu ating pragul de 80%, mai puțini salariați se vor trezi cu fluctuații salariale de la o lună la alta. Astfel, firmele cu vechime vor ști clar dacă se încadrează (sau nu) anual la facilitățile fiscale.
Specialiștii au avertizat încă din primele zile ale anului 2019 că legarea facilităților fiscale din construcții de cifra de afaceri este problematică și că ar trebui eliminată complet. Însă Guvernul a optat pentru o soluție care rezolvă doar parțial problema.
Taxele salariale aplicabile domeniului construcțiilor între 2019 și 2028 sunt următoarele:
- scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);
- scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);
- cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);
- cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).
Pe deasupra, în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse.
Comentarii articol (0)