MFP a pus recent în dezbatere Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă", document ce va modifica din temelii actualul program guvernamental Prima Casă. Documentul va trebui, pentru a se putea aplica, să fie adoptat de Executiv și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Printre multe alte prevederi, inițiativa legislativă stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor dori să contracteze un credit garantat, în proporție de 80%, de către stat. Concret, cei care vor putea beneficia de credite prin programul ce va înlocui actualul program guvenamental Prima Casă vor fi, potrivit proiectului, “o persoană sau o familie, formată din cel puțin doi membri adulți sau din minimum un adult și un copil”.
Totodată, după cum stabilește propunerea legislativă, beneficiarii nu vor putea deține decât un credit finanțat prin cele două programe, respectiv O familie, o casă și Prima Casă. Așadar, cei ce dețin deja un credit Prima Casă nu vor putea lua un alt credit în baza noului program (O familie, o casă). În prezent, conform OUG nr. 60/2009, pentru a se putea înscrie în programul Prima Casă, solicitanții creditelor trebuie să nu dețină (în proprietate exclusivă sau coproprietate) nicio locuință. Excepție de la această regulă fac deținătorii locuințelor mai mici de 50 m2.
O altă condiție importantă ce vizează viitorii beneficiari ai programului ce urmează să înlocuiască programul Prima Casă este legată de veniturile acestora. Astfel, proiectul de act normativ stabilește că veniturile solicitanților nu vor putea depăși 8.000 de lei pentru persoana singură, 10.000 de lei pentru o familie cu doi membri sau formată dintr-un adult și doi copii și 12.000 de lei pentru familiile formate din doi adulți și cel puțin doi copii. În inițiativa legislativă nu se precizează exact la ce perioadă se raportează veniturile, dar, cel mai probabil, este vorba despre veniturile lunare.
În propunerea legislativă este prevăzută și o ultimă condiție pe care trebuie s-o îndeplinească cei ce doresc să contracteze un credit pentru locuințe prin noul program de finanțare. Mai exact, vorbim aici despre vârsta maximă a celor ce vor să beneficieze de creditul garantat de stat. Concret, potrivit propunerii legislative, beneficiarii noului program vor trebui să aibă vârsta de până la 55 de ani.
În cadrul programului O familie, o casă vor putea fi cumpărate atât locuințe noi (finalizate de cel mult un an), cât și locuințe utilizate (cu o vechime de până la cinci ani), atâta timp cât au suprafețe cuprinse între 50 și 100 mp și cel puțin două camere.
Românii care vor dori să-și cumpere o locuință prin noul program de finanțare vor putea primi un credit de până la 570.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), iar statul va garanta, așa cum spuneam și mai sus, 80% din valoarea creditului. Avansul minim va fi cuprins între 5 și 10% din valoarea locuinței.
În momentul de față, prin programul Prima Casă, cei interesați pot cumpăra sau construi locuințe, statul garantând în proporție de 40% sau 50% creditul pe care-l face cumpărătorul la finanțator, iar avansul minim este de 5% din valoarea locuinței.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)