Concret, companiile și antreprenorii independenți ar trebui să dea atenție unei liste de trei aspecte practice înainte de scăderea TVA-ului la produsele eco, tradiționale și montane.
Înainte de data de 1 iunie 2019, comercianții acestor produse trebuie să actualizeze programele caselor de marcat, astfel încât, pe bonurile fiscale, să figureze cota nouă de TVA de 5%, atrag atenția specialiștii de la Deloitte România. Apoi, trebuie modificate sistemele de evidență contabilă (de exemplu, codurile de taxe).
În fine, începând cu prima zi a lunii viitoare, comercianții trebuie să fie pregătiți să livreze produsele eco, tradiționale și montane împreună cu copia documentului de recunoaștere, atestare sau certificare eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Guvernul a decis recent, prin Ordonanța de urgență nr. 31/2019, să scadă TVA-ul, de la 9% la 5%, la produsele eco, tradiționale și montane. Modificarea se va aplica de la 1 iunie 2019.
Autoritățile spun că măsura este gândită în contextul în care statisticile arată că starea de sănătate a românilor este la un nivel îngrijorător. Astfel, reducerea cotei de TVA, care ar trebui să se reflecte printr-o scădere a prețurilor alimentelor eco, tradiționale și montane, va încuraja consumul acestora.
În România există momentan o cotă generală de TVA (19%) și două cote reduse de TVA (9% și 5%). Află mai multe din articolul de aici.