Potrivit Codului fiscal, în urma modificării prin OUG nr. 31/2019, cota redusă de TVA de 5% se aplică și la "livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR - n.red.)". Cota scăzută pentru aceste livrări se aplică de câteva luni doar.
Mai exact, pentru aplicarea cotei reduse de 5% la aceste livrări e necesar ca produsele să fie autorizate de minister. Dacă pentru produsele de la noi asta e o chestiune fezabilă, pentru cei din alte state ale Uniunii Europene nu este și, mai mult, nici nu ar trebui să fie o obligație. Prin asta, e de părere avocatul Gabriel Biriș, legiuitorul a făcut o discriminare față de produsele străine, o discriminare care este sancționată de legislația europeană, care vine să interzică restricționări de acest gen. Practic, aplicarea unei cote reduse de TVA în cazul produselor de la noi echivalează cu o preferință fiscală acordată acestora față de livrările de bunuri similare, dar din alte state ale UE. Astfel de practici nu sunt permise.
"Ce facem cu produsele «de înaltă valoare calitativă» produse prin Alpi sau Pirinei, sau chiar Tatra, că alea nu sunt autorizate de MADR și nici nu pot fi? Sunt autorizate în statele membre UE din care provin. Le aplicăm 9% ? Iar la cele produse în Romania aplicăm 5%? Și uite cum avem un nou infringement...", potrivit lui Gabriel Biriș.
Desigur, procedura de infrigement, prin care România ar putea fi trasă la răspundere pentru o astfel de măsură care încalcă legislația europeană nu este o chestiune care se întâmplă de pe azi pe mâine.
Avocatul își manifestă însă îngrijorarea față de modul în care această restricție privind livrările de produse a fost adoptată, făcându-se abstracție de legislația europeană și de Constituție.
Cota scăzută pentru aceste livrări se aplică de câteva luni doar. Autoritățile spuneau, în preambulul ordonanței, că măsura a fost gândită în contextul în care statisticile arată că starea de sănătate a românilor este la un nivel îngrijorător. Astfel, reducerea cotei de TVA, care ar trebui să se reflecte printr-o scădere a prețurilor alimentelor eco, tradiționale și montane, va încuraja consumul acestora.
La ora actuală, în România se aplică mai multe cote de TVA - detalii, aici.