Doresc să știu dacă mi se aplică TVA 5% pentru un imobil sub 120 mp și 600K RON, care trebuia livrat până la 30.06.2021 (+90 de zile lucrătoare de întârziere maximă pentru a nu plăti dezvoltatorul penalități), dar care pare a fi gata de livrare spre limita de 3 ani a autorizației (nu am un alt termen comunicat; să presupunem că e livrat în 2024).
Promisiunea de vânzare-cumpărare a fost autentificată în Septembrie 2019, pentru un imobil dintr-un bloc în faza de proiect, pentru care s-a obținut autorizația de construcție în Iunie 2021 (deși ziceau că au actele depuse la UAT, pentru aceasta, din 2019) și s-a făcut tot atunci anunțul de începere a lucrărilor.
Întreb aceasta ca să știu dacă e cazul să mă adresez în justiție pentru recuperarea diferenței de preț rezultată doar din modificarea TVA-ului.
Menționez faptul că am fost chemat pentru autentificarea unui act adițional în care se precizează valoarea recalculată pentru TVA 9% (mi-e aplicabilă cota redusă pentru cumpărarea de locuințe), deși văzusem și-o mențiune de 5% dacă livrează cele necesare până la finalul lui 2024.
Bună ziua, nu se aplică TVA 5% ci 9%. Conform cod fiscal, în anul 2024 se aplică TVA în cotă redusă de 5% doar pentru promisiunile încheiate în perioada 01.01 31.12.2023. Atenție însă. Dacă aveați un termen de semnare în forma autentică contractul de vânzare - cumpărare și au trecut mai mult de 6 luni de la acest termen, dezvoltatorul va poate da banii înapoi și cere rezilierea promisiunii, în cazul în care dvs nu ați întreprins nici o acțiune. Ar fi bine să discutați cu un avocat să vadă clauzele contractului.