Tot ce trebuie să știi este că nu e nevoie să renunți la culorile preferate doar pentru că ți se par mai greu de asortat. Din contră! Fiecare culoare poate fi asortată cu un accesoriu potrivit care va oferi ținutei un plus de prospețime și te va scoate din anonimat.
Dacă vorbim despre o ținută compusă din două sau mai multe piese vestimentare, este important să ne axăm pe combinarea culorilor.
În cadrul cercului cromatic expus în ilustrația de mai jos, există două tipuri de culori și anume, culorile reci și culorile calde.
Culorile calde sunt mult mai solare și sunt bazate pe nuanțe de roșu, galben, maro sau violet. Culorile reci sunt expuse prin nuanțe de albastru, verde sau mov. Pornind de la acest cerc cromatic îți va fi mai ușor să compui o ținută armonioasă din punct de vedere cromatic.
Ținuta monocromatică
Una dintre cele mai simple și frumoase combinații de culori este cea monocromatică. Încorporează în ținuta ta nuanțe asemănătoare ale aceleiași culori de bază. Spre exemplu, poți combina o bluză din dantelă într-o nuanță de galben cu o pereche de pantaloni lungi într-o nuanță de galben deschis la care să adaugi o geantă oversize albă. Pentru acest tip de ținută poți opta fie pentru bijuterii în culori contrastante, fie pentru unele în nuanțe de auriu sau argintiu.
Ținută în culori analog
Dacă vrei să renunți la ținutele monocrome și să experimentezi jocul de culori, poți opta pentru combinarea culorilor analog sau alăturate. Această tehnică presupune alăturarea a trei culori vecine din cercul cromatic. La o ținută compusă dintr-o fustă roșie și o bluză oranj, adaugă o pereche de pantofi galbeni, o geantă oversize maro și două sau trei brățări aurii. De asemenea, poți înlocui brățările cu o pereche de cercei aurii, de dimensiuni medii sau mari.
Ținută în culori complementare
Această regulă presupune alăturarea culorilor care sunt opuse în cercul cromatic, cum ar fi albastru și oranj. Pentru a crea o armonie cromatică, una dintre culori ar trebui să fie într-o nuanță mai puternică, iar cealaltă într-o nuanță mai caldă.
Atunci când vine vorba despre accesorii, alegeți unele cât mai simple pentru a nu încărca foarte tare ținuta. Vă puteți îndrepta spre o pereche de cercei de dimensiune medie, un set de inele pe care le puteți combina după bunul plac, sau un colier lung. Rezumați-vă la câte o categorie, maxim două, de accesorii pentru a nu îngreuna ținuta.
Pentru ținutele de birou poți alege culorile pământii precum bej, maro sau gri, deoarece se potrivesc foarte bine la o ținută elegantă. Aceste culori se asortează foarte ușor atât cu accesorii argintii, cât și cu aurii sau roz. Nu vei da greș alegându-le!
Acum că ești informată cu privire la teoria combinării culorilor nu mai rămâne decât să o pui în practică. Experimentează jocul de culori și creează-ți ținutele perfecte pentru orice ocazie punând accent pe accesoriile potrivite, deoarece acestea te vor face specială.
Comentarii articol (0)