Hotărârea CSM nr. 91/2019 a fost adoptată de plenul CSM pe 21 mai și azi a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455. De azi, un nou regulament privind admiterea la INM intră în vigoare, unul care aduce schimbări însemnate față de examenele de până acum.
Notă: Între timp, a fost pus în dezbatere și un nou regulament pentru admiterea directă în magistratură, modificare necesară având în vedere că cele două examene au avut aceeași structură examinatorie.
Marea noutate adusă de acest nou regulament este proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice, teoretice și practice, susținută la cele patru materii bine cunoscute: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal.
Vorbim, mai exact, de o testare scrisă ce va urma testului-grilă, dat și până acum, la aceleași patru materii și cu 100 de subiecte. Testul-grilă și testul scris constituie prima etapă a examenului, a doua fiind cea a interviului.
Marele absent din noul tip de examen de admitere la INM este testul de raționament logic, acesta fiind înlocuit de acest test scris pentru verificarea teoriei și pentru rezolvarea unor probleme practice.
Exact așa cum s-a întâmplat până acum la testul de logică, la testarea scrisă pot intra numai acei candidați care au fost admiși la prima probă - testul grilă. E nevoie de 60 de puncte pentru a fi declarat admis la testul grilă, nu 70 de puncte, ca până acum.
Mai departe, potrivit regulamentului CSM, proba scrisă constă în elaborarea unor lucrări, în două zile diferite:
- prima zi: la drept civil și drept procesual civil;
- a doua zi: la drept penal și drept procesual penal.
Fiecare dintre cele două lucrări e notată individual, iar nota finală la testarea scrisă este media aritmetică a notelor obținute la fiecare. La fiecare trebuie obținută măcar nota 5 și media trebuie să fie măcar de 6.
Așa cum spuneam, testul grilă și proba scrisă constituie, mai nou, prima etapă a examenului de admitere în Institut. Nota la prima etapă se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la cele două testări.
În continuare, cine dorește să ajungă până în a doua etapă a concursului, la interviuri, trebuie, pe de o parte, să fi fost declarat admis la fiecare dintre cele două probe din prima etapă și, pe de altă parte, să întrunească punctajul necesar pentru a intra în numărul maxim de candidați ce pot ajunge la interviuri: "în limita unui număr egal cu o dată și jumătate din numărul de locuri de auditori de justiție", potrivit regulamentului adoptat de CSM.
În fine, interviul constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras și susținerea orală a acestuia și în analiza orală a unei spețe cu elemente de etică profesională. Vor fi admiși la interviu cei care iau cel puțin nota 7.
Având în vedere că, potrivit prevederilor hotărârii CSM, regulamentul vechi de examen iese din vigoare azi, odată cu intrarea în vigoare a celui nou, acesta din urmă se aplică la următorul examen de intrare în Institut, care va fi organizat în lunile următoare.
Comentarii articol (5)