Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 38/2019, care a apărut vineri seară în Monitorul Oficial și care deja se aplică. Actul a readus stabilitatea Pilonului II de pensii private după ce tot Guvernul a pus în pericol existența acestuia prin anumite modificări legislative de la finele anului 2018.
Concret, cerințele de capital social minim introduse în ultimele zile din 2018 și considerate exagerate de către administratorii pensiilor private au fost eliminate. Astfel, modificările operate de Guvern prin OUG sunt pe placul firmelor care administrează pensiile private ale românilor.
„În urma dialogului și a consultărilor care au avut loc între Ministerul de Finanțe, Autoritatea de Supraveghere Financiară și reprezentanții administratorilor de fonduri private de pensii din România în ultima perioadă, prevederile OUG nr. 114/2018 cu privire la Pilonul II de pensii au fost modificate astfel încât să includă condiții îmbunătățite, în comparație cu cadrul legal creat inițial de actul legislativ menționat”, scrie într-un comunicat de presă recent al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Ordonanța apărută vineri prevede: „Capitalul social minim necesar la data de 31 decembrie a anului în curs pentru administrarea unui fond de pensii administrat privat este echivalentul în lei a 8% din baza de calcul”, însă în acest sens este folosită următoarea formulă:
Baza de calcul = contribuții virate în anul calendaristic precedent *(1-Y),
unde Y = ponderea investițiilor în infrastructură, respectiv prin parteneriat public-privat, fonduri de investiții specializate în infrastructură, în total active la sfârșitul anului precedent.
Totodată, s-a reintrodus prevederea ce stabilea, până la finele anului 2018, următoarele: „Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Băncii Naționale a României, la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro”.
Inițial, OUG nr. 114/2018 a introdus cerințe de capital social minim considerate exagerate. Mai exact, capitalul minim cerut era de:
- 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta era sub 100 de milioane de euro;
- 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta era între 100 și 500 de milioane de euro;
- 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta era peste 500 de milioane de euro.
Înainte de modificarea de la finele anului 2018, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii era echivalentul în lei al sumei de patru milioane euro. Astfel, administratorii pensiilor private s-au trezit că trebuie să aducă foarte mulți bani „de acasă” pentru a putea activa în continuare în România.
Sumele suplimentare ar fi trebuit virate până la finele anului 2019, după ce Guvernul a făcut un prim pas înapoi și a stabilit o amânare înainte de a decide dacă va elimina sau nu cerințele suplimentare de capital social minim.
La începutul anului curent, un reprezentant al Băncii Naționale a României a avertizat că majoritatea administratorilor de pensii private se gândeau să plece din România din cauza cerințelor exagerate de capital social minim. Totodată, numeroși specialiști au atras atenția că exista un pericol real să vedem o dispariție a Pilonului II de pensii.
În momentul de față, există șapte administratori de fonduri de pensii private. Aceștia sunt Aegon, Allianz-Țiriac, BCR, BRD, Generali, Metropolitan Life și NN. Sistemul de pensii din România are trei piloni: pensiile publice (Pilonul I), pensiile private (Pilonul II) și pensiile suplimentare (Pilonul III).
Comentarii articol (1)