Capitalul social minim pentru a putea administra un fond de pensii private în cadrul Pilonului II este calculat (în lei) și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Mai precis, capitalul minim este, mai nou, de:
- 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este sub 100 de milioane de euro;
- 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este între 100 și 500 de milioane de euro;
- 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este peste 500 de milioane de euro.
Înainte de modificarea adusă prin OUG la finele anului 2018, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii era echivalentul în lei al sumei de patru milioane euro. Astfel, administratorii pensiilor private s-au trezit că trebuie să aducă foarte mulți bani „de acasă” pentru a putea activa în continuare în România. În aceste condiții, un reprezentant al Băncii Naționale a României a avertizat că majoritatea administratorilor de pensii private se gândesc să plece din România.
„Problema este că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În același timp, ordonanța reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute. În aceste condiții, din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România, marea majoritate, dacă nu chiar toate cele șapte societăți de administrare ale Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile de față sunt excesiv de oneroase”, a subliniat Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională, conform Agerpres.
Însă acesta nu este singurul avertisment. Specialiștii au atras atenția, în ultimele două luni, la mai multe conferințe de fiscalitate desfășurate în București, că există riscul să vedem companiile care administrează pensiile private plecate din România.
„Întrebarea care se pune în continuare este existența Pilonului II de pensii. Vorbim de șapte administratori, sunt șapte companii, și, în cazul în care unul dintre administratori decide să-și retragă activitatea de pe teritoriul României, putem avea efectul de domino, având în vedere că legea pensiilor menționează foarte clar că, în acest caz, contribuțiile participanților trebuie să fie redistribuite către celelalte fonduri. Fondurile, dacă primesc aceste contribuții, sunt obligate să aducă capital suplimentar, iar sumele care trebuie aduse sunt foarte mari. Atunci, discuția este dacă acești administratori vor lua decizia să rămână în continuare pe piața românească sau, de fapt, să se retragă, caz în care avem un vid legislativ, pentru că legea nu prevede ce se întâmplă cu contribuțiile participanților în cazul în care toate fondurile decid să se retragă”, a explicat Diana Coroabă, partener la PwC România.
Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România, aprecia recent că chiar și numai retragerea unei singure companii ar putea avea efecte nefaste pentru Pilonul II, darmite plecarea tuturor.
„Dacă vreunul dintre administratori decide să se retragă, pentru un sistem în care există șapte administratori, la nivel concurențial este un dezastru, un lucru foarte rău pentru acest sistem. Ca să nu mai vorbim, pe termen mediu și lung, că s-ar reduce capacitatea sistemului de a livra rezultate și de a se constitui ca o alternativă la venitul din pensie pentru persoanele care au contribuit până acum în sistem. Pentru acest sistem, acestei cerințe de capital nu-i vedem justificarea. Rămâne de văzut ce decizie vor lua administratorii. Se pare că ar fi ca o invitație... «vă rugăm, plecați acasă»”, a precizat Alexandra Smedoiu.
În fine, nici Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, n-a fost mai optimist în privința deciziei administratorilor de pensii private de a rămâne sau nu pe piața din România. „Cea mai periculoasă prevedere e faptul că Guvernul îi obligă pe administratorii de fonduri să vină cu niște bani, fapt care n-o să justifice [rămânerea] în business. Când vorbești de sute de milioane de euro cu care să vii de acasă, în condițiile în care ți s-au redus și comisioanele de administrare, îți pui problema: Ce faci? Mai stai, nu mai stai?”, spus specialistul.
În momentul de față, există șapte administratori de fonduri de pensii private. Aceștia sunt Aegon, Allianz-Țiriac, BCR, BRD, Generali, Metropolitan Life și NN.
În altă ordine de idei, aceeași ordonanță de urgență a schimbat regulile cotizării la Pilonul II. Mai precis, asigurații pot opta ca acea parte din contribuția la pensii care se ducea la Pilonul II să se ducă tot la Pilonul I, adică la sistemul pensiilor de stat.
Comentarii articol (3)