Capitalul social minim pentru a putea administra un fond de pensii private în cadrul Pilonului II a fost majorat semnificativ la finele anului trecut, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018.
Astfel, administratorii pensiilor private s-au trezit că trebuie să aducă foarte mulți bani „de-acasă” pentru a putea activa în continuare în România. Din acest motiv, aceștia au cerut Guvernului scăderea cerinței exagerate de capital social.
În urma discuțiilor și avertismentelor din ultimele trei luni, Executivul a decis vineri să păsuiască firmele care gestionează Pilonul II, conform OUG nr. 19/2019, care a modificat OUG nr. 114/2018 pe 29 martie 2019, după publicarea în Monitorul Oficial. Mai precis, cerințele noi de capital social au fost suspendate până la 31 mai 2019, dată până la care se aplică vechile cerințe de capital social.
Apoi, banii suplimentari necesari trebuie virați în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2019. Inițial, OUG nr. 114/2018 prevedea că prima parte a banilor trebuia virată până la 30 iunie 2019, iar partea a doua - până la 31 decembrie 2019.
Specialiștii au atras atenția, în ultimele luni, la mai multe conferințe de fiscalitate desfășurate în București, că există riscul să vedem companiile care administrează pensiile private plecate din România din cauza acestor cerințe exagerate de capital social. Inclusiv reprezentanți ai Băncii Naționale au atras atenția asupra acestei posibilități.
Sistemul de pensii din România este format din Pilonul I, adică pensiile de stat, Pilonul II, adică pensiile private, și Pilonul III, adică pensiile suplimentare.
Comentarii articol (1)