Măsurile amintite se regăseau în propunerea legislativă adoptată inițial de Senat și respinsă definitiv de către Camera Deputaților, care prevedea majorarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislației privind apărarea împotriva incendiilor. Mai exact, atât persoanele fizice, cât și firmele care nu ar fi acționat pentru a preveni, limita sau stinge incendiile ar fi putut primi, potrivit proiectului, amenzi ce puteau ajunge până la 12.000 de lei.
Propunerea legislativă prevedea majorarea a patru categorii de amenzi ce s-ar fi putut aplica celor ce nu respectă regulile privind apărarea împotriva incendiilor.
Astfel, potrivit inițiativei, cu amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 de lei (în prezent, 500 – 1.000 de lei) ar fi fost sancționate persoanele care nu consemnează în actele de închiriere a unui spațiu răspunderile "ce le revin în ceea ce privește apărarea împotriva incendiilor" sau persoanele care dețin părți dintr-un imobil și care nu cooperează "în vederea asigurării măsurilor de apărare împotriva incendiilor".
După cum stabilea proiectul legislativ, amenzile între 1.501 și 3.000 de lei (în acest moment sunt cuprinse între 1.001 și 2.500 de lei) s-ar fi aplicat, printre altele, persoanelor care observă un incendiu, dar nu îl anunță sau nu iau nicio măsură pentru limitarea sau stingerea acestuia. Cei ce nu intervin imediat pentru limitarea și stingerea incendiilor de vegetație (păduri, culturi agricole, miriști, pășuni etc.) ar fi putut fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.001 lei și 7.000 de lei. În prezent, persoanele care nu se implică în stingerea unui incendiu de vegetație pot primi o amendă cuprinsă între 2.501 și 5.000 de lei.
Ultima categorie de amenzi ce ar fi fost majorate, conform proiectului de lege, este cea a amenzilor ce s-ar fi aplicat persoanelor care nu permit, atunci când este vorba despre un incendiu, accesul seviciilor de urgență într-un imobil sau o curte și celor care nu permit folosirea apei sau a altor materiale la stingerea incendiilor. Aceste amenzi ar fi fost cuprinse, conform propunerii legislative, între 7.000 și 12.000 de lei, în prezent, acestea având valori cuprinse între 5.001 și 10.000 de lei. Totodată, aceste amenzi ar fi putut fi aplicate și persoanelor care construiesc imobile sau beneficiarilor acestora care nu solicită și nu obțin avizele legale.
Atenție! Modificările nu se pot aplica. Din moment ce proiectul a fost respins de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, acesta și-a încetat parcursul legislativ.
Comentarii articol (0)