Este vorba, mai precis, de Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra în vigoare la începutul lunii ianuarie 2020.
Principalul scop al documentului este eliminarea plății majorate a CAS și CASS pentru salariații angajați cu normă parțială sau cu plata în acord. Asta în condițiile în care angajatorii sunt obligați acum să le achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut, deși aceștia încasează venituri inferioare salariului minim brut.
Plata majorată a CAS și CASS pentru salariații part time și cu plata în acord a fost introdusă începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Măsura încă se aplică și în momentul de față, deși a fost des criticată de specialiști și de mediul de afaceri.
Practic, pentru un salariat care câștigă lunar venituri sub nivelul salariului minim brut în vigoare, angajatorul trebuie să-i plătească CAS și CASS ca și cum acesta ar avea venituri egale cu nivelul salarial minim brut.
Totuși, există salariați pentru care nu se aplică regula plății majorate a contribuțiilor de pensii și sănătate. De exemplu, este vorba de cei care au mai multe contracte cu normă parțială (care însumate ating cel puțin nivelul salariului minim brut) sau de elevi și studenți.
Achitarea CAS pentru salariați permite, la îndeplinirea condițiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces.
Achitarea CASS înseamnă, pentru salariați, accesul la pachetul de bază de servicii medicale publice (consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate etc.).
CAS și CASS sunt două dintre cele trei contribuții sociale obligatorii pe care angajatorii trebuie să le plătească pentru salariații proprii, alături de contribuția asiguratorie pentru muncă. Tabloul contribuțiilor sociale poate fi găsit aici.