Judecătorii și procurorii pot beneficia de pensia de serviciu, când nu ocupă funcția de magistrat la momentul solicitării pensiei respective, doar dacă au îndeplinit condițiile minime de vechime, în baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Așa s-a stabilit prin Decizia ICCJ nr. 10/2019 (Completul pentru chestiuni de drept), care a apărut luni în Monitorul Oficial și a devenit obligatorie.
Acele condiții se referă la funcția de judecător sau de procuror. Aceleași condiții se aplică și pentru magistrați-asistenți, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, judecători ori procurori financiari sau consilieri de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi.
Conform ICCJ, „pentru acordarea pensiei de serviciu (...), la stabilirea condițiilor de vechime trebuie avută în vedere numai vechimea în funcțiile [de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi]”.
Cu alte cuvinte, persoanele care au îndeplinit, la un moment dat, în cariera lor, astfel de funcții și solicită, la 60 de ani, pensia de serviciu, trebuie să mai îndeplinească o condiție. Condițiile minime de vechime (20-25 sau cel puțin 25 de ani) trebuie să vizeze acele funcții. Astfel, dacă în 25 de ani cumulați nu au fost îndeplinite condițiile de vechime pe astfel de funcții, persoanele care solicită pensia de servici nu pot beneficia de ea. De exemplu, așa s-ar întâmpla cu o persoană care a fost judecător timp de 15 ani și, în rest, a fost avocat sau a exercitat o altă profesie în afara celor pentru care pot fi obținute pensii de servici.
De unde a pornit problema? În concret, o persoană care avea 25 de ani de experiență și în funcții din afara celor menționate mai sus (având experiență pe funcția de judecător doar aproximativ zece ani) a încercat să beneficieze de pensia de serviciu la care am făcut referire mai sus. Cererea i-a fost respinsă și, astfel, s-a ajuns la un litigiu de unde s-a pus problema care a fost soluționată ulterior de ICCJ.
Practic, paragraful care se referea la pensia de serviciu pentru foștii magistrați (sau cineva care avusese experiență pe una din celălalte categorii juridice relevante) care nu mai îndeplineau funcția la momentul solicitării acelei pensii făcea referire la alte prevederi care vizau mai multe categorii profesionale. Astfel, se crease o confuzie cu privire la posibilitățile reale de a se obține pensia de serviciu, în cazul special când solicitantul nu mai ocupa funcția respectivă.
Comentarii articol (0)