În primul rând, este important de știut că donarea de sânge este un act anonim, voluntar și neremunerat și se efectuează în instituțiile medicale de profil autorizate în acest sens (lista centrelor de transfuzie din România o poți accesa aici), conform HG nr. 1364/2006, actul normativ care reglementează drepturile și obligațille donatorilor de sânge. Potrivit acestui document, orice cetățean român cu domiciliul în România și orice cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România are dreptul de a deveni donator de sânge.
Sângele se recoltează persoanelor sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de miminum două luni între donările de sânge total. Donările nu trebuie să depășească cinci pe an pentru bărbați și patru pe an pentru femei.
Pentru a putea fi donator de sânge, fiecare persoană trebuie să țină cont de câteva condiții menite să asigure siguranța atât a donatorului, cât și a celui care urmează să primească sângele. Astfel, potențialul donator trebuie să nu consume băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării și să lectureze cu atenție materialele informative privind donarea de sânge. Orice nelămurire trebuie consultată cu personalul medical specializat de la centrul de transfuzie.
De asemenea, este extrem de important ca potențialul donator să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului medical și celor din chestionarul donatorului, fără să excludă sau să mintă în legătură cu informații referitoare la antecedentele fiziologice sau patologice și la comportamentele sexuale și sociale, chiar dacă acele informații ar conduce la excluderea de la donarea de sânge. Este necesar ca informațiile oferite de donator să fie corecte și complete pentru ca pacienții care vor beneficia de sângele donat să fie în siguranță.
Există anumite condiții și pentru cei care au fost admiși ca donatori, printre care să respecte toate indicațiile primite de la personalul medical pe tot parcursul derulării procedurii de donare și postdonare.
Donatorii de sânge trebuie să informeze personalul medical asupra oricărui simptom, semn sau modificare a stării generale de sănătate apărute atât în cursul donării, cât și în zilele următoare acesteia. Totodată, donatorii trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului medical din sala de recoltare sau din sectoarele postdonare.
Donatorii de sânge au și anumite beneficii, conform actului normativ amintit mai sus. Unele dintre beneficii se referă la gratuitatea unor examene medicale (un examen radiologic pulmonar și unul biologic extins pe an și examene cardiologice, pentru depistarea unor eventuale afecțiuni care ar contraindica donarea de sânge); donatorii pot beneficia și de tratament substitutiv cu fier, gratuit, în cazul în care este depistat un deficit de fier.
De asemenea, tot conform HG nr. 1364/2006, donatorii au dreptul să primească la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă pentru produse alimentare, tichete eliberate de instituția de profil. Mai mult decât atât, donatorilor care sunt și angajați li se oferă o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării. Legislația în vigoare nu specifică foarte clar felul în care se acordă această zi liberă și nu specifică nici dacă este remunerată sau nu. În cazul elevilor, studenților sau militarilor, aceștia primesc o zi de scutire în ziua donării.
Totodată, donatorii mai beneficiază și de decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu și localitatea unde este centrul de donare; dacă donarea se face în localitatea de domiciliu, atunci donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o perioadă de o lună.
Atenţie! Drepturile donatorilor vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată donarea de sânge.
Lista cu centrele de transfuzie din țară o puteți accesa pe site-ul doneazăsânge.ro.
În București, centrele de recoltare a sângelui sunt:
- Centrul de Transfuzie Sanguină București (Str. C.Caracaş nr.2-8, sector 1, telefon 031.405.36.60; 031.405.36.61; 031.405.36.62);
- Punct de recoltare a sângelui din Spitalul de Urgență Floreasca (Calea Floreasca nr. 8, sector 1, telefon 021.317.01.21 - centrală);
- Punct de recoltare a sângelui din Institutul Clinic Fundeni (Șoseaua Fundeni nr. 258, sector 2, telefon 021.275.05.00 - centrală);
- Punct de recoltare a sângelui din cadrul Spitalului Militar (Str. Calea Plevnei nr. 134, sector 1, telefon 021.319.30.51 - centrală);
- Punct de recoltare a sângelui din cadrul Spitalului Universitar de Urgență (Splaiul Independentei, nr. 169, sector 5, telefon 021.318.05.23 - centrală).
Comentarii articol (0)