Condiții de admisibilitate la donarea de sânge
Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiţii, potrivit informațiile publicate de Centrul de Transfuzie Sanguină din București:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:
- hepatită (de orice tip)
- TBC
- sifilis
- malarie
- epilepsie și alte boli neurologice
- boli psihice
- bruceloză
- ulcer
- diabet zaharat
- boli de inimă
- boli de piele: psoriazis, vitiligo
- miopie forte peste (-) 6 dioptrii
- cancer
Înainte de a dona:
- Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe
- Nu fumati înainte şi după donare cu o oră
- De asemenea veniti la donare , odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului!
Unde puteți dona
Dacă sunteți din București, la:
- Centrul de Transfuzie de pe Dr Felix (Str. C.Caracaş nr.2-8, sector 1, telefon 031.425.12.30)
- Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri (Calea Griviței 218, București, Telefon:021 224 0947)
- Spitalul Universitar de Urgență (Splaiul Independenței 169, Bucureșt, Telefon:021 318 0519)
- Spitalul Elias (Bulevardul Mărăști 17, Bucureștim Telefon:021 316 1600)
- Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar - Arseni (Șoseaua Berceni 12, București, Telefon:021 334 3025)
precum și la punctele de recoltarea sângelui din:
- Spitalul de Urgență Floreasca (Calea Floreasca 8, București, Telefon: 021 599 2300)
- Spitalul Fundeni (Sos. Fundeni nr. 258, sector 2)
Și locuitorii din celelalte județe ale țării pot dona sânge, importantă fiind menținerea stocului/rezervei de sânge la nivel de urgență. Lista Centrelor de Transfuzie la nivel national si datele de contact ale acestora este disponibila in fisier atasat.
Ce facilități ofera statul celor care donează sânge?
În România, donarea de sange este anonimă, voluntară, neremunerată şi se efectuează în instituţiile medicale de profil autorizate în acest sens, conform HG nr. 1364/2006, actul normativ care reglementează drepturile şi obligaţiile donatorilor de sânge. Astfel, potrivit documentului citat, orice cetăţean român cu domiciliul în România şi orice cetăţean al Uniunii Europene care are resedinţa în România are dreptul de a deveni donator de sânge.
De asemenea, există şi anumite drepturi de care pot beneficia donatorii de sânge şi pe care instituţiile medicale de profil trebuie să le facă publice celor interesaţi.
Mai precis, conform HG nr. 1364/2006, donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare, 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil.
De asemenea, legislaţia în domeniu prevede că donatorului i se vor deconta cheltuielile de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge. "În cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna", se menţionează în actul normativ citat.
Mai mult decât atât, donatorii de sânge salariaţi au dreptul la o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării. Concret, după cum a explicat mai demult Florin Cioca, consilier juridic şi consultant în Forumul AvocatNet.ro, în actul normativ se precizează clar că va fi liberă ziua în care se donează sânge şi nu o altă zi. În consecinţă, dacă salariatul are oricum liber în ziua respectivă, nu va mai primi o altă zi liberă.
Pe de altă parte, însă, legislaţia nu specifică dacă această zi liberă este remunerată sau nu. Mai precis, ziua va fi plătită doar dacă prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate este reglementată astfel. "Dacă în contractul colectiv de muncă există alte prevederi referitoare la donarea de sânge, atunci le veţi aplica pe acelea", a punctat juristul în Forumul AvocatNet.ro.
Potrivit reglementărilor, elevii, studenţii şi militarii vor beneficia, în ziua donării, de o zi scutire de frecvenţă.
Atenţie! Drepturile donatorilor vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată donarea de sânge.
În cazul donatorilor de sânge cu donări regulate, legislaţia în domeniu oferă şi mai multe facilităţi. Astfel, aceştia au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi că donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.
Totodată, donatorii menţionaţi au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindică donarea de sânge. Acest examen se efectuează la recomandarea instituţiei de profil la care persoană este înregistrată că donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.
În plus, aceştia pot beneficia de tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colecta, în cazul depistării unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge.
Ce obligaţii au cei care donează sânge, conform legii?
Actul normativ menţionat prevede şi o serie de obligaţii ce trebuie îndeplinite de cei care vor să doneze sânge. Astfel, persoana care îşi exprimă intenţia de a dona sânge trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, după cum urmează:
- să nu consume băuturi alcoolice cu cel putin 72 de ore înaintea prezentării pentru donare de sânge la instituţiile de profil;
- să prezinte buletinul/cartea de identitate/permisul de conducere valabil/valabilă sau paşaport
- să aibă un comportament civilizat, respectuos faţă de personalul medical şi faţă de ceilalti donatori de sânge, pe toată perioada prezenţei sale în instituţia de profil în care efectuează donarea de sânge
- să citească materialele informative privind donarea de sânge, să solicite, la nevoie, explicaţii personalului medical de specialitate privind informaţiile citite şi să îşi dea consimţământul, confirmat prin semnătură, pentru iniţierea procedurii de selecţie si a recoltării de sânge
În plus, trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului medical şi celor din chestionarul donatorului, cu ocazia fiecărei prezentări pentru a dona sânge, fără a ascunde informaţii referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice, la comportamentul sexual şi social, chiar dacă acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sânge.
De asemenea, potenţialii donatori vor respecta toate indicaţiile primite de la personalul medical pe tot parcursul derulării procedurii de stabilire a eligibilităţii sale ca donator de sânge, precum şi decizia medicului, în cazul în care acesta stabileşte o excludere definitivă sau temporară la donare.
Mai departe, cei admisi ca donatori de sânge trebuie să îndeplinească alte obligaţii:
- să informeze personalul medical asupra oricărui simptom, semn sau oricărei modificări a stării generale, apărute în cursul donării sau postdonare, până la părăsirea instituţiei;
- să informeze direct sau telefonic instituţia de profil în care a efectuat donarea de sânge asupra oricărei modificări a stării de sănătate, survenită postdonare, în zilele subsecvente donarii de sange;
- sa urmeze tratamentul substitutiv cu fier conform recomandarii medicului responsabil cu selectia donatorilor;
- sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, la recomandarea scrisa a institutiei de profil la care a donat sange, pentru a fi luata in evidenta sau pentru investigatii medicale in scopul diagnosticarii, in cazul depistarii ori suspectarii unor situatii patologice;
- sa informeze, cu documente medicale doveditoare, institutia de profil la care a donat sange asupra rezultatelor investigatiilor medicale efectuate, pentru stabilirea mentinerii calitatii de donator de sange; in caz contrar, aceasta va fi suspendata pana la stabilirea oportunitatii recalificarii sale ca donator de sange;
- să efectueze anual un examen radiologic pulmonar, cardiologic şi biologic extins, la recomandarea medicului responsabil cu selecţia donatorilor din instituţia de profil, şi să prezinte rezultatele pentru a fi înregistrate în dosarul de donator, ce cuprinde evaluarea stării sale de sănătate.
Nu uitați! Lista Centrelor de Transfuzie la nivel naţional şi datele de contact ale acestora este disponibilă în fişier ataşat.
Comentarii articol (4)