In ultimele zile, Ministerul Sanatatii a primit mai multe sesizari privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare, motiv pentru care face un apel catre cetateni pentru donarea voluntara.
"In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.
In beneficiul pacientilor, Ministerul Sanatatii vrea sa imbunatateasca modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange.
Prin urmare, ministrul Sanatatii a cerut recent reprezentantilor Institutului National de Hematologie analizarea posibilitatii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar si cresterea numarului de utilizari a celor 5 centre mobile de recoltare achizitionate in anul 2009.
In plus, Ministerul Sanatatii va monitoriza cu atentie utilizarea acestora pentru imbunantatirea activitatii in mod continuu si a obtinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sange.
Lista Centrelor de Transfuzie la nivel national si datele de contact ale acestora este disponibila in fisier atasat.
Ce facilitati ofera statul celor care doneaza sange?
In Romania, donarea de sange este anonima, voluntara, neremunerata si se efectueaza in institutiile medicale de profil autorizate in acest sens, conform HG nr. 1364/2006, actul normativ care reglementeaza drepturile si obligatiile donatorilor de sange. Astfel, potrivit documentului citat, orice cetatean roman cu domiciliul in Romania si orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in Romania are dreptul de a deveni donator de sange.
De asemenea, exista si anumite drepturi de care pot beneficia donatorii de sange si pe care institutiile medicale de profil trebuie sa le faca publice celor interesati.
Mai precis, conform HG nr. 1364/2006, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare, 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil.
De asemenea, legislatia in domeniu prevede ca donatorului i se vor deconta cheltuielile de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange. "In cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna", se mentioneaza in actul normativ citat.
Mai mult decat atat, donatorii de sange salariati au dreptul la o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii. Concret, dupa cum a explicat mai demult Florin Cioca, consilier juridic si consultant in Forumul AvocatNet.ro, in actul normativ se precizeaza clar ca va fi libera ziua in care se doneaza sange si nu o alta zi. In consecinta, daca salariatul are oricum liber in ziua respectiva, nu va mai primi o alta zi libera.
Pe de alta parte, insa, legislatia nu specifica daca aceasta zi libera este remunerata sau nu. Mai precis, ziua va fi platita doar daca prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate este reglementata astfel. "Daca in contractul colectiv de munca exista alte prevederi referitoare la donarea de sange, atunci le veti aplica pe acelea", a punctat juristul in Forumul AvocatNet.ro.
Potrivit reglementarilor, elevii, studentii si militarii vor beneficia, in ziua donarii, de o zi scutire de frecventa.
Atentie! Drepturile donatorilor vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata donarea de sange.
In cazul donatorilor de sange cu donari regulate, legislatia in domeniu ofera si mai multe facilitati. Astfel, acestia au dreptul sa efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar si un examen biologic extins, la recomandarea institutiei de profil unde sunt inregistrati ca donatori, in baza documentelor care atesta statutul de donator de sange cu donari regulate.
Totodata, donatorii mentionati au dreptul sa efectueze anual si in alte ocazii justificate medical un examen cardiologic in vederea depistarii unor eventuale afectiuni care ar contraindica donarea de sange. Acest examen se efectueaza la recomandarea institutiei de profil la care persoana este inregistrata ca donator, in baza documentelor care atesta statutul de donator de sange.
In plus, acestia pot beneficia de tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colecta, in cazul depistarii unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donarilor repetate de sange.
Ce obligatii au cei care doneaza sange?
Actul normativ mentionat prevede si o serie de obligatii ce trebuie indeplinite de cei care vor sa doneze sange. Astfel, persoana care isi exprima intentia de a dona sange trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, dupa cum urmeaza:
- sa nu consume bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea prezentarii pentru donare de sange la institutiile de profil;
- sa prezinte buletinul/cartea de identitate/permisul de conducere valabil/valabila sau pasaport
- sa aiba un comportament civilizat, respectuos fata de personalul medical si fata de ceilalti donatori de sange, pe toata perioada prezentei sale in institutia de profil in care efectueaza donarea de sange
- sa citeasca materialele informative privind donarea de sange, sa solicite, la nevoie, explicatii personalului medical de specialitate privind informatiile citite si sa isi dea consimtamantul, confirmat prin semnatura, pentru initierea procedurii de selectie si a recoltarii de sange
In plus, trebuie sa raspunda cu sinceritate intrebarilor personalului medical si celor din chestionarul donatorului, cu ocazia fiecarei prezentari pentru a dona sange, fara a ascunde informatii referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice, la comportamentul sexual si social, chiar daca acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sange.
De asemenea, potentialii donatori vor respecta toate indicatiile primite de la personalul medical pe tot parcursul derularii procedurii de stabilire a eligibilitatii sale ca donator de sange, precum si decizia medicului, in cazul in care acesta stabileste o excludere definitiva sau temporara la donare.
Mai departe, cei admisi ca donatori de sange trebuie sa indeplineasca alte obligatii:
- sa informeze personalul medical asupra oricarui simptom, semn sau oricarei modificari a starii generale, aparute in cursul donarii sau postdonare, pana la parasirea institutiei;
- sa informeze direct sau telefonic institutia de profil in care a efectuat donarea de sange asupra oricarei modificari a starii de sanatate, survenita postdonare, in zilele subsecvente donarii de sange;
- sa urmeze tratamentul substitutiv cu fier conform recomandarii medicului responsabil cu selectia donatorilor;
- sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, la recomandarea scrisa a institutiei de profil la care a donat sange, pentru a fi luata in evidenta sau pentru investigatii medicale in scopul diagnosticarii, in cazul depistarii ori suspectarii unor situatii patologice;
- sa informeze, cu documente medicale doveditoare, institutia de profil la care a donat sange asupra rezultatelor investigatiilor medicale efectuate, pentru stabilirea mentinerii calitatii de donator de sange; in caz contrar, aceasta va fi suspendata pana la stabilirea oportunitatii recalificarii sale ca donator de sange;
- sa efectueze anual un examen radiologic pulmonar, cardiologic si biologic extins, la recomandarea medicului responsabil cu selectia donatorilor din institutia de profil, si sa prezinte rezultatele pentru a fi inregistrate in dosarul de donator, ce cuprinde evaluarea starii sale de sanatate.
Sursa imaginii care ilustreaza acest articol.
Comentarii articol (10)