Un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe website-ul CNAS vizează modificarea Ordinului comun al Ministerului Sănătății și CNAS nr. 397/836/2018, document care stabilește cadrul legal pentru acordarea asistenței medicale și a medicamentelor în perioada 2018-2019.
Mai exact, inițiativa legislativă prevede, printre altele, ca atunci când se prezintă pentru prima oară la medicul de familie, femeile însărcinate să primească o adeverință ce confirmă graviditatea. Documentul este necesar gravidelor pentru a putea beneficia de pachetul de servicii medicale de bază, despre care am scris și noi în acest articol, dar și pentru a putea solicita ore libere (16 ore/lună) pentru efectuarea de controale medicale, reducerea programului de lucru sau concediu prenatal.
"Odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, medicul de familie va elibera documentul prin care se atestă la femei existența sarcinii", se precizează în inițiativa legislativă aflată în dezbatere publică.
Totodată, propunerea legislativă stabilește, în cazul tuturor bolilor cronice, că biletele de trimitere către medici specialiști sau pentru tratamentele care ameliorează starea de sănătate a pacientului, dar fără a trata efectiv boala (îngrijiri paliative) vor avea valabilitate de până la 90 de zile calendaristice.
Concret, propunerea legislativă stipulează că „începând cu semestrul II al anului 2019 (perioada iulie - decembrie - n. red.), pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice este de până la 90 zile calendaristice”.
În prezent, legislația din domeniu stabilește că valabilitatea biletului de trimitere este de 90 de zile calendaristice doar în cazul diabetului și a bolilor de nutriție, dar și în cazul afecțiunilor oncologice, iar pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații paraclinice este de până la 60 zile calendaristice.
Măsurile cuprinse în proiectul legislativ, inclusiv cele amintite mai sus, se vor aplica, potrivit inițiativei legislative, începând cu 1 iulie 2019.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să primească semnătura ministrului sănătății și pe cea a președintelui CNAS și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)