Începând de luni, de la ora 12:00, și până pe 8 noiembrie 2019, până la ora 12:00, microîntreprinderile se vor putea înscrie pentru a obține o finanțare în Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 2.1.A. Cererile vor putea fi completate pentru sume cuprinse între 25.000 și 200.000 de euro, iar finanțarea va acoperi maximum 90% din cheltuielile eligibile.
Înscrierile se vor face exclusiv online, în aplicația MySMIS, și departajarea se va face în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect depus de microîntreprinderi. Așa cum reiese din grila de evaluare din ghidul programului, există anumite aspecte care, odată asumate prin proiect, pot aduce un punctaj mai bun la înscriere. Un punctaj mai bun înseamnă șanse mai mari la obținerea finanțării dorite.
1. Cofinanțarea este mai mare decât nivelul minim cerut. Firmele înscrise în program vor putea primi puncte suplimentare dacă vin cu o cofinanțare ce depășește nivelul minim de 10% din cheltuielile eligibile. De exemplu, dacă antreprenorul va acoperi până la 20% din cheltuielile eligibile, acesta va primi zece puncte, dar dacă va acoperi doar nivelul minim de 10%, el nu va primi niciun punct. Observație: maximum zece puncte se vor putea obține în acest fel.
2. Creșterea numărului mediu de salariați. O altă chestiune care va aduce puncte suplimentare unui proiect ține de numărul de salariați. Asfel, de exemplu, dacă investiția prevede creșterea numărului mediu de salariați cu peste cinci persoane, ca urmare a realizării sale, și menținerea acestei creșteri pe întreaga perioadă de monitorizare a proiectului (trei ani după efectuarea plății finale), punctajul acordat va fi zece. Nicio creștere nu va aduce niciun punct. Observație: maximum zece puncte se vor putea obține în acest fel.
3. Calitatea ridicată a planului de afaceri. Antreprenorii vor putea obține puncte suplimentare și pentru cât de bine își pregătesc planul de afaceri. De exemplu, dacă costurile investiției sunt suficient fundamentate (de exemplu, prin oferte de preț/cataloage/site-uri, orice alte surse verificabile - cel puțin trei surse), se vor obține până la patru puncte. Tot până la patru puncte se vor mai obține dacă proiecțiile veniturilor și cheltuielilor de operare sunt realiste, suficient justificate și fundamentate pe date corecte, dar și dacă analiza pieței demonstrează existenţa cererii pentru produsele/serviciile oferite și fundamentează previziunile de creștere a activității.
4. Proiectele sunt prietenoase cu mediul. Altă chestiune care poate fi în avantajul microîntreprinderilor la înscriere este dacă investiția include măsuri de îmbunătățire a calității mediului înconjurător și de creștere a eficienței energetice. De exemplu, se vor da maximum două puncte pentru folosirea surselor regenerabile de energie sau pentru minimizarea la sursă a deșeurilor generate și creșterea gradului de recuperare și reciclare a deșeurilor.
5. Concentrarea strategică a investițiilor. În fine, un alt aspect ce va putea aduce o microfirmă în avantaj la înscriere va ține de concentrarea strategică a investițiilor. De exemplu, dacă proiectul va fi implementat într-o stațiune turistică ce este și stațiune balneară, climatică sau balneoclimatică, se vor acorda două puncte. Dacă proiectul se va implementa într-o localitate care este doar stațiune turistică, se va acorda un punct.
Selectarea proiectelor pentru finanțare se va face în mai multe tranșe
Referitor la procedura de selecție a proiectelor depuse pentru acordarea finanțărilor, aceasta este detaliată și ea în ghidul programului. O rezumăm astfel:
1. Cererile de finanțare depuse în primele două luni vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară, urmând a fi direct contractate cele care au obținut cel puțin 85 de puncte și care se încadrează în bugetul sesiunii. Dacă mai rămân bani, restul proiectelor care au obținut între 50 și 84 de puncte vor fi menținute în competiția cu proiectele din lunile următoare.
2. Cererile de finanțare depuse în luna a treia vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară. Proiectele care au obținut cel puțin 80 de puncte, atât din prima tranșă (cele rămase din primele două luni), cât și din tranșa curentă (luna a treia), vor fi contractate dacă se încadrează în bugetul rămas. Dacă mai rămân bani, restul proiectelor care au obținut între 50 și 79 de puncte (provenind din ambele tranșe) vor fi menținute în competiția cu proiectele din luna a patra.
3. Cererile de finanțare depuse în luna a patra vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară. Proiectele care au obținut cel puțin 75 de puncte, atât din tranșele anterioare (lunile 1-3), cât și din tranșa curentă, vor fi contractate dacă se încadrează în bugetul rămas. Dacă vor mai rămâne bani, vor fi selectate, în ordinea punctajelor, proiectele rămase în competiție, care au obținut cel puțin 50 de puncte (provenind din toate cele patru luni de înscriere). Asta înseamnă că proiectele cu mai puțin de 50 de puncte vor fi respinse din start.
Așadar, punctajul obținut de un proiect va putea fi între 1 și 100, însă numai proiectele care au cel puțin 50 de puncte vor avea șanse la fondurile nerambursabile.
Autoritățile vor informa lunar despre situația proiectelor depuse și acoperirea bugetului programului (77,44 de milioane de euro). Dacă bugetul va fi epuizat mai repede, înscrierile se vor încheia înainte de 8 noiembrie 2019. Toate informațiile despre program sunt disponibile aici.