Joi a intrat în vigoare OUG nr. 49 din 25 iunie 2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, iar cei care doresc să desfășoare această activitate au la dispoziție aproximativ patru luni (până pe 1 noiembrie) pentru a intra în legalitate. Printre documentele de care vor avea nevoie operatorii de transport și șoferii se numără autorizația de transport alternativ și copia conformă a acesteia.
Despre obținerea autorizației de transport alternativ am discutat mai pe larg în acest articol. Copia conformă a autorizației va fi emisă abia după obținerea acesteia din urmă și după depunerea unor documente.
Mai exact, Autoritatea Rutieră Română (ARR) va elibera copia conformă a autorizației de transport alternativ pentru fiecare autoturism deținut de operatorul de transport, indiferent de forma de proprietate a acestuia (proprietate, închiriere, comodat sau contract de leasing). Pentru a obține copia conformă, persoanele interesate vor trebui să depună la agenția teritorială ARR câte o copie după următoarele documente:
- autorizația de transport alternativ;
- certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a autoturismului;
- declarația pe propria răspundere că autoturismul pentru care se cere copia conformă îndeplinește condițiile necesare desfășurării activității de transport alternativ (are maximum cinci locuri, inclusiv cel al șoferului, are inspecția tehnică periodică realizată cu mai puțin de șase luni înainte de depunerea dosarului și coresunde normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației)
- contractul de închiriere a autoturismului sau, după caz, contractul de comodat în forma autentificată a autoturismului.
Copia conformă se va elibera în maximum 15 zile lucrătoare și doar după achitarea unui tarif de 100 de lei pentru fiecare an/fracție de an corespunzător perioadei de valabilitate a acesteia.
Copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ se eliberează operatorului de transport alternativ autorizat numai pentru autoturismele înmatriculate în județul în care operatorul își are sediul și urmează să își desfășoare activitatea. Excepția de la această prevedere o vor face autoturismele deținute în temeiul unui contract de leasing. Pentru acestea, copia conformă va putea fi eliberată indiferent unde sunt înmatriculate.
După emiterea copiei conforme, operatorul de transport alternativ are voie să efectueze permanent curse cu autoturismul respectiv doar în interiorul localității unde își are sediul sau domiciliul. Ocazional, operatorii pot efectua curse și în afara localității de domiciliu, dar aceste curse vor trebui să aibă plecarea din localitatea în care este sediul operatolului și sosirea în altă localitate.
Mai exact, acest lucru înseamnă că operatorii nu vor putea efectua curse permanent în alte localități, decât cea în care este înmatriculat autoturismul pentru care s-a eliberat copia conformă.
Conform cererii depuse de operatorul de transport alternativ, copia conformă se poate elibera pe o perioadă de unul, doi sau trei ani, fără a se depăși, însă, valabilitatea autorizației de transport alternativ și numai pentru autoturismele care la data expirării valabilității copiei conforme vor avea mai puțin de 15 ani vechime.
În ultimul an de valabilitate al autorizației pentru transportul alternativ, copia conformă poate fi eliberată pentru o perioadă mai mică de un an.
Asemenea autorizației de transport alternativ, copia conformă este netransmisibilă atât de la un operator la altul, cât și de la un autoturism la altul.
Totuși, este important de menționat că nu se pot face încă pași pentru obținerea documentelor necesare, deoarece autoritățile mai trebuie să pună la punct anumite chestiuni procedurale pentru care au la dispoziție 35 de zile începând de joi. Adică, abia de pe 8 august și până pe 1 noiembrie cei care vor să desfășoare această activitate vor putea să facă toate demersurile necesare pentru a intra în legalitate.