Astfel, se introduce o nouă definiție, și anume cea a datei fabricației autoturismului, care este, după cum apare în document, o informație obținută pe baza unui document emis de producător/ dealer, după caz, pe baza căreia se determină vechimea autoturismului.
Apoi, prin proiectul de față se elimină contractele de închiriere și comodat din transportul alternativ, soluție folosită de cei mai mulți dintre colaboratorii unor astfel de platforme.
Mai exact, legislația va stabili că pentru fiecare autoturism deţinut în proprietate sau în baza unui contract de leasing (aici apar, în prezent, și cele de închiriere sau comodat) şi utilizat în vederea efectuării transportului alternativ, agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., emitentă a autorizaţiei de transport alternativ, eliberează operatorului de transport alternativ, în termen de 15 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii, câte o copie conformă a acesteia, după depunerea unor copii ale următoarelor documente:
- certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autoturismului;
- declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea de către autoturismul respectiv a condiţiilor legale (să aibă maximum nouă locuri, inspecția tehnică periodică să fie făcută la fiecare șase luni, să corespundă normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere și să dețină copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ).
- asigurarea de răspundere civilă auto.
De asemenea, viitoarea ordonanță prevede că, în cazul mașinilor deţinute în proprietate de către transportatorul autorizat, copia conformă se va elibera numai pentru cele care sunt înmatriculate în judeţul respectiv sau, după caz, în municipiul Bucureşti.
„Copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ se eliberează operatorului de transport alternativ autorizat numai pentru autoturismele deținute în proprietate, închiriere sau comodat”, stabilește acum legislația din domeniu.
În plus, se propune schimbarea modului în care va trebui semnalizat faptul că acea mașină este folosită pentru transport alternativ. Mai precis, actualele ecusoane de hârtie, care trebuie afișate în parbriz și lunetă, vor fi înlocuite cu ecusoane autocolante, ce vor trebui aplicate pe ușile din spate ale mașinii (similar taxiurilor).
De fapt, potrivit propunerii, în trafic, pe durata efectuării curselor de transport alternativ, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor avea aplicate pe fiecare din portierele din spate un ecuson autocolant ce va conţine următoarele elemente:
- TRANSPORT ALTERNATIV;
- localitatea de autorizare;
- numărul copiei conforme;
- ultima zi de valabilitate a copiei conforme a autorizației de transport alternativ;
- numărul de înmatriculare al autoturismului.
Modificarea ecusoanelor este propusă, potrivit guvernanților, „astfel încât să poată fi observate de la distanță autoturismele care efectuează transport alternativ, în vederea îmbunătățirii activității de inspecție și control”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la nivelul Executivului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)