Regulile transportului alternativ se vor modifica în următoarea perioadă, potrivit unui proiect de ordonanță pus recent în dezbatere la Ministerul Transporturilor, modificările vizând atât operatorii de transport alternativ, cât și șoferii care colaborează cu aceștia. Printre altele, șoferii vor trebui să afișeze două ecusoane cu datele de identificare, nu unul, așa cum stabilește legislația acum. În plus, aceste ecusoane vor putea fi amplasate și pe lateralul mașini, nu doar în față sau în spate, ca în prezent.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică vizează modificarea OUG 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto.
Astfel, proiectul prevede că, în trafic, pe durata efectuării curselor de transport alternativ, autoturismele înregistrate pe o platformă digitală vor trebui să aibă afișate/ aplicate la vedere două ecusoane cu dimensiunea de 10 cm x 10 cm. Acum, legislația stabilește obligația de a afișa doar un astfel de ecuson.
În plus, ecusoanele vor putea fi amplasate atât în fața și în spatele mașinii, ca acum, dar și pe lateralul acesteia. Ecusoanele vor trebui să conțină:
numărul de înmatriculare al autoturismului;
denumirea platformei digitale pe care este înregistrat autoturismul;
numărul de ordine dat de platforma digitală respectivă (în prezent, în locul acestui număr se cer elemente de siguranță care să ateste autenticitatea ecusonului).
Ecusonul pentru transport alternativ va fi eliberat de către platforma digitală/ platformele digitale pentru fiecare autoturism pentru care a fost emisă în prealabil copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ. Acum, de emiterea ecusoanelor se ocupă Autoritatea Rutieră Română.
Apoi, pentru că vor fi obligați să afișeze cele două ecusoane, acest document dispare din lista de acte pe care șoferul trebuie să le dețină.
Astfel, atunci când îşi desfăşoară activitatea, șoferul va trebui să dețină, pe lângă documentele prevăzute în Codul rutier, următoarele documente:
asigurarea de răspundere civilă auto;
asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora;
copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OG trebuie adoptat în Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)