Așa cum am informat la finele lunii trecute, din data de 21 iulie 2019 se vor modifica semnificativ condițiile în care angajatorii din domeniul construcțiilor pot aplica facilitățile fiscale stabilite de Guvern pentru perioada 2019 - 2028, conform Ordonanței de urgență nr. 43/2019. Este vorba, mai precis, de taxe salariale reduse datorate la stat.
Cu toate acestea, în practică, intrarea în vigoare a condițiilor modificate la o dată din mijlocul unei luni complică puțin lucrurile pentru angajatori. De ce? Pentru că firmele care vor putea aplica taxele salariale reduse din 21 iulie (deși până la 20 iulie nu se încadrează, pe vechile condiții) nu știu dacă facilitățile vor putea fi extinse pentru întreaga lună sau se vor aplica doar pentru perioada 21 - 31 iulie.
În esență, specialiștii contactați de redacția noastră recomandă prudență angajatorilor, pentru a evita orice risc. Astfel, ideea este de a aplica facilitățile fiscale, în noile condiții, numai pentru perioada 21 - 31 iulie. Asta dacă angajatorii nu le pot aplica deja și până la 20 iulie.
„În consecință, pentru luna iulie:
- societățile care îndeplinesc deja condițiile privind acordarea facilităților în domeniul construcțiilor din OUG 114/2018 vor aplica facilitățile pe întreaga lună iulie;
- societățile care vor intra sub incidența dispozițiilor privind acordarea facilităților în domeniului construcțiilor în urma modificărilor aduse la OUG 114/2018 prin OUG 43/2019 ar trebui să aplice facilitățile pro rata, doar pentru intervalul 21 - 31 iulie”, a explicat redacției noastre Andrei Ștefanovici, avocat la Radu și Asociații SPRL.
Referitor la noile companii care vor putea aplica facilitățile fiscale din construcții, pentru că au activitate de fabricare a cimentului (CAEN 2351), fabricare a varului și ipsosului (CAEN 2352) și fabricare a altor produse din minerale nemetalice (CAEN 2399), acestora le este recomandat, de asemenea, să le aplice din 21 iulie 2019.
„În aplicarea facilităților fiscale, se va avea în vedere, ca și până acum, îndeplinirea condițiilor impuse de Codul fiscal. Astfel, odată majorat salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 21 iulie 2019, pentru angajatorii care desfășoară activități conform codurilor CAEN 2351, 2352 și 2399, se vor putea aplica facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor începând cu luna iulie. Totuși, într-o interpretare strictă a textului de lege și plecând de la prezumția că salariul brut de încadrare este majorat începând cu 21 iulie 2019 la nivelul minim prevăzut de lege, considerăm prudentă aplicarea facilităților fiscale doar pentru venitul brut aferent perioadei 21 - 31 iulie (venit calculat prin raportare la salariul brut de încadrare de 3.000 de lei lunar)”, a lămurit pentru noi Theodor Artenie, tax director la Schoenherr Tax Bucharest SRL.
Așadar, aceste firme pot aplica facilitățile fiscale numai după ce majorează salariile minime brute cel puțin la nivelul diferențiat din construcții de 3.000 de lei.
„Prevederile OUG 43/2019 vizează, pe de o parte, modificarea Codului fiscal și, pe de alta, modificarea OUG 114/2018 privind salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor. Aceste modificări vor intra în vigoare de la data de 21 iulie 2019, când: (i) devine obligatorie majorarea salariului brut pentru salariații societăților având cele trei noi CAEN-uri la 3.000 de lei (acolo unde acesta nu atinge acest prag) și (ii) va intra în vigoarea noul text de lege pentru stabilirea condițiilor de acordare a facilităților fiscale în domeniul construcțiilor”, a subliniat și Mara Moga Paler, head of employment la Schoenherr și Asociații SCA.
Însă, cel puțin momentan, angajatorii n-ar trebui să se grăbească. Asta pentru că modalitatea concretă de aplicare a facilităților fiscale în noile condiții va fi detaliată în instrucțiunile declarației 112. Ceea ce înseamnă că este posibil ca autoritățile să decidă că facilitățile se pot aplica pentru întreaga lună iulie 2019.
„Cu toate acestea, înțelegem că în momentul de față sunt discuții la nivelul autorităților privind modalitatea de aplicare a noilor prevederi care se așteaptă a fi transpuse și în instrucțiunile la ordinul privind completarea Declarației 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, a punctat avocatul Andrei Ștefanovici.
Facilitățile fiscale din construcții sunt scutirea de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate și plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii și muncă. Totodată, s-a stabilit un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru domeniul construcțiilor, iar OUG nr. 43/2019 prevede că, din 21 iulie 2019, angajatorii care nu-l vor respecta vor pierde facilitățile fiscale și vor trebui să achite din urmă diferențele de taxe salariale (plus dobânzi și penalități de întârziere).
Facilitățile fiscale fin construcții și salariul minim diferențiat din acest domeniu se vor aplica până în anul 2028.