Lista datornicilor la Fisc în trimestrul al doilea din acest an, adică din perioada aprilie - iunie 2019, a fost publicată recent pe website-ul ANAF.
Vorbim, practic, de o obligație legală ce trebuie îndeplinită până la sfârșitul primei luni de după trimestrul ce tocmai s-a încheiat. Așa stabilește Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
Începând cu acest an, lista datornicilor cuprinde exclusiv persoane juridice, din moment ce s-a decis ca persoanele fizice să nu mai apară pe ea. Lista cuprinde denumirea debitorilor, codul de identificare fiscală și cuantumul total al restanțelor.
Lista datornicilor poate fi găsită aici, iar pe aceasta sunt înscrise numai persoanele juridice ale căror restanțe sunt cel puțin egale cu următoarele praguri:
- 500.000 de lei, pentru marii contribuabili;
- 250.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
- 100.000 de lei, pentru celelalte categorii de debitori persoane juridice.
Lista debitorilor este publicată trimestrial în încercarea de a preveni acumularea de datorii (sau majorarea lor) către ANAF. Mai exact, este vorba de obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată și de diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere (chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată).
Organul fiscal central trimite o notificare până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare cu privire la obligaţiile fiscale restante acumulate. Dacă există greșeli, contribuabilii au cinci zile, de la data notificării, pentru a clarifica situația cu Fiscul.
Cei care-și achită integral datoriile la Fisc sunt scoși de pe lista datornicilor în maximum 15 zile de la data plății.