Potrivit Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, Fiscul trebuie să publice, până la sfârșitul primei luni de după trimestrul ce tocmai s-a încheiat, adică până la sfârșitul lunii aprilie, lista celor care au datorii la stat.
Această listă a datornicilor cuprinde, începând din anul 2019, numai persoane juridice, în contextul în care s-a decis ca persoanele fizice obișnuite să nu mai apară pe ea. Reamintim însă că, recent, Curtea Constituțională a României a stabilit că publicarea listei persoanelor fizice cu datorii la Fisc era constituțională. Cu toate acestea, o eventuală reintroducere a ei presupune automat modificarea legii, fără de care acest lucru nu ar putea să se întâmple.
Așadar, lista actuală pe care ANAF-ul o va publica pe site va cuprinde denumirea debitorilor, codul de identificare fiscală și cuantumul total al restanțelor și va include doar persoanele juridice sau persoanele care exercită activități economice în mod independent ori profesii liberale, ale căror restanțe sunt cel puțin egale cu următoarele praguri:
- 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Publicarea trimestrială a listei debitorilor are ca scop prevenirea acumulării de datorii (sau majorarea lor) către ANAF. Este vorba, mai exact, de obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată și de diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere (chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată).