Poliția Română a emis un comunicat de presă în care îi anunță pe români ce comportamente ar trebui să aibă pentru a nu deveni victimele celor care clonează carduri. Pe lângă sfaturile oferite, comunicatul mai descrie și două moduri infracționale în care acționează cei care se ocupă cu clonarea de carduri, respectiv skimmingul și bucla libaneză.
Skimmingul constă în instalarea unor dispozitive la bancomate sau POS-uri. Cu ajutorul acestor dispozitive sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cardurilor de credit, date care pot fi folosite ulterior pentru inscripționarea altor carduri de credit cu care se fac extrageri de numerar.
O altă modalitate folosită de cei care clonează carduri este bucla libaneză. Este vorba tot despre un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Apoi, apare o persoană care își oferă ajutorul și care poate afla PIN-ul chiar de la victimă. După ce victima pleacă, persoana care a „ajutat” scoate cardul din bancomat și îl poate folosi.
De asemenea, în comunicat se oferă și câteva sfaturi pe care românii le pot urma pentru a nu cădea victime celor care clonează carduri bancare:
- nu lăsa la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul bancar;
- dacă îți schimbi datele personale (adresa, numărul de telefon etc.), anunță imediat banca;
- în cazul în care ți s-a blocat cardul în bancomat, nu cere și nu accepta ajutorul nimănui și, mai ales, nu spune nimănui PIN-ul;
- acoperă tastatura cu mâna atunci când formezi codul PIN;
- verifică autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar;
- înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine să tragi ușor de tastatura bancomatului: dacă este falsă, aceasta se va desprinde;
- un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
Atenționările și sfaturile vin în contextul în care Poliția a efectuat, de curând, verificări la ATM-urile din țară pentru a identifica vulnerabilitățile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică și modul în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecției și alarmei împotriva efracției.
Poliția Română a efectuat controale la peste 5.300 de automate bancare și a aplicat 180 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 450.000 de lei pentru deficiențele constatate la implementarea măsurilor de securitate, conform aceluiași comunicat de presă.
„Polițiștii vor continua și în perioada următoare verificările asupra modului în care sunt respectate prevederile legale de către unitățile bancare și prestatorii de servicii de securitate”, se mai specifică în comunicatul de presă emis de Poliția Română.
Comentarii articol (4)