UNBR a comunicat azi nemulțumirea față de conținutul rectificării bugetare propuse de Finanțe în dezbatere săptămâna aceasta: cifrele din proiect nu acoperă necesitatea financiară de a remunera complet și la timp avocații pentru asistența juridică din oficiu. Deși Uniunea a insistat de mai multe ori pentru ca aceste cifre să fie reflectate în rectificare, solicitările acesteia au fost în zadar.
"Din păcate, observăm că proiectul de rectificare bugetară, astfel cum a fost supus dezbaterii publice, nu alocă fondurile necesare onorării obligațiilor de plată privind serviciile din asistența judiciară, aflate deja într-o semnificativă întârziere. Această situație reprezintă o încălcare gravă a valorilor statului de drept, a drepturilor cetățeanului la apărare, la acces la justiție și la un proces echitabil.
Reamintim că modul în care asistența judiciară și cheltuielile de judecată influențează accesul la justiție reprezintă componente esențiale pentru realizarea tabloului de bord al justiției europene. Conform criteriilor tabloului de bord al justiției europene, accesibilitatea din punct de vedere financiar și accesul ușor la justiție sunt unii dintre parametrii esențiali ai unui sistem de justiție eficace. În cazul României, lipsa resurselor pentru asistența judiciară conduce la disfuncții majore ale statului de drept, la blocaje sistemice ale justiției și nu în ultimul la încărcarea bugetului de stat cu penalitățile și dobânzile aferente neplății la timp a onorariilor cuvenite avocaților din oficiu", subliniază UNBR în comunicatul de presă publicat azi.
Discuțiile UNBR cu guvernanții pe subiectul remunerării oficiilor nu sunt de ieri, de azi. Sumele alocate de la buget din 2018 nu au fost suficiente, iar când s-au pus pirostriile bugetului de stat pe anul acesta, avocații au protestat față de propunerea de alocare de fonduri pentru oficii, vădit insuficientă doar prin comparație cu cea de anul trecut (scriam despre acest subiect în februarie, în acest material). Sumele alocate pentru 2019, mai exact, au fost reduse cu circa 23% față de necesarul previzionat.
Asistența din oficiu a justițiabililor este obligatorie în anumite cazuri, iar avocații care fac oficii sunt remunerați din banii statului. Lipsa banilor pentru a remunera aceste oficii sau remunerarea lor cu mare întârziere, cum s-a făcut anul trecut, poate duce la o calitate îndoielnică a apărării.
Potrivit Legii avocaților, plata oficiilor ar trebui să se facă în 45 de zile de la data depunerii deconturilor de către barouri la organul judiciar competent. Problema în cazul întârzierii plății e că legea le dă dreptul acestor avocați la dobânzi și penalități - pe care le plătește, evident, tot statul.
Ceea ce guvernanților pare să le scape e că aceste întârzieri în plata oficiilor, din cauza lipsei de bani, duc la acumularea unor datorii și mai mari ale statului față de avocați. Potrivit legii fiscale, pentru aceste datorii curg dobânzi și penalități. Prin urmare, este o greșeală lipsa alocării sumelor necesare pentru oficii.