Legea nr. 144/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local a intrat în vigoare luni și stabilește o serie de modificări cu privire la cadrul general aplicabil exproprierilor. Una din modificări se referă la transferarea costurilor unei astfel de măsuri - care, în mod normal, sunt în sarcina statului - persoanei expropriate.
Mai exact, când e vorba de lucrări de închidere și ecologizare a depozitelor de deșeuri, costurile unor asemenea lucrări sunt în sarcina operatorului unor astfel de depozite, dacă acesta are obligația de închidere a unor astfel de depozite el însuși.
Pentru aceasta, însă, trebuie să fie îndeplinite o serie de condiții:
- prima - pe care, deja, am menționat-o - este să existe o astfel de obligație în sarcina operatorului;
- acel operator să fie proprietarul imobilului expropriat;
- să existe o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, prin are să fie stabilite, în sarcina statului, măsuri care să necesite închiderea și ecologizarea unor depozite de deșeuri.
Atenție! Acest tip de expropriere referitor la depozite de deșeuri nu este singurul posibil, în baza Legii nr. 255/2010. Mai există și exproprierea depozitelor definitive de deșeuri radioactive și combustibil nuclear uzat, rezultate din funcționarea și dezafectarea instalațiilor nucleare și radiologice existente pe teritoriul național. În acest ultim caz, însă, nu este posibilă stabilirea cheltuielilor în sarcina proprietarului expropriat.
Revenind la ipoteza inițial menționată, dacă proprietarul imobilului este și cel care are obligația suportării cheltuielilor de închidere a depozitelor, se pot întâmpla două lucruri:
- dacă valoarea imobilului expropriat este mai mare decât valoarea lucrării, proprietarul tot va fi despăgubit cu ceva (însă doar cu ceea ce rămâne din scăderea costurilor lucrărilor de închidere și ecologizare din valoarea imobilului);
- dacă, în schimb, valoarea imobilului este mai mică decât valoarea lucrării, diferența va trebui să fie suportată de către titularul obligației de închidere și ecologizare.
În final, mai este prevăzut ce se întâmplă dacă persoana obligată la închiderea depozitelor și ecologizarea locului se află în procedură de insolvență sau faliment: ce are acea persoană de plătit, în ipoteza în care valoarea lucrării este mai mare decât cea a imobilului, se va transforma în creanță curentă și se va recupera în condițiile legii.