Într-o nouă tură legislativă, proiectele cu modificări la codurile penale au fost adoptate din nou în Parlament primăvara asta, însă au ajuns la CCR în urma multiplelor sesizări de neconstituționalitate. Azi, CCR a dat, după mai multe amânări, verdictul pe cele două proiecte: potrivit oficialilor Curții, citați de Agerpres, proiectele conțin prevederi neconstituționale, iar parlamentarii nu au ținut cont de sublinierile precedente ale CCR.
Ce adoptaseră parlamentarii? Reduceri ale unor termene de prescripție, noi condiții pentru reținerea circumstanțelor atenuante, liberarea condiționată mai rapidă, abrogarea neglijenței în serviciu și alte modificări importante, detaliate în acest articol.
Acum, proiectele se întorc în Parlament, unde vor intra într-o nouă procedură legislativă. Este de așteptat ca parlamentarii să nu renunțe la aceste inițiative (există și posibilitatea ca ele să fie respinse și abandonate), cu atât mai mult cu cât numeroase dintre prevederi trebuie modificate, luând în considerare decizii trecute ale CCR și prevederi europene.
Cert este că, acum, parlamentarii vor trebui să țină cont și de aceste ultime sublinieri ale Curții, pe care le vom afla odată ce decizia de azi - motivarea ei - este publicată în întregime. Este posibil însă acum să se aducă noi propuneri de modificare a legilor penale.
Parlamentarii se întorc la muncă în septembrie, însă nu este exclusă nici organizarea unei sesiuni extraordinare pentru discutarea acestor proiecte.
Comentarii articol (0)