Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici conține - printre altele - prevederi referitoare la recrutarea funcționarilor publici, prin concursuri.
Având în vedere recenta intrare în vigoare a Codului administrativ, anumite prevederi ale Hotărârii nr. 611/2008 trebuie modificate, pentru a fi puse în acord cu Codul. De aceea, o propunere în acest sens a apărut și pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de curând. E vorba de Propunerea de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici și poate fi accesată aici și va intra în vigoare după ce e publicată în Monitorul Oficial.
O primă schimbare vizată este legată de publicitatea concursurilor de recrutare în funcții publice. Mai exact, toate anunțurile de recrutare trebuie să apară pe pagina de internet a autorității sau instituției publice care organizează concursul. Publicarea anunțului trebuie să aibă loc cu „cel puțin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă”. De asemenea, publicarea nu vizează doar anunțul de concurs, ci și:
- bibliografia;
- atribuţiile prevăzute în fişa postului și
- alte date necesare desfăşurării concursului.
După aceea, indiferent de tipul concursului și al funcției, funcționarul public va trebui să se pregătească și din surse bibliografice referitoare la „respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului și prevenirea şi combaterea incitării la ură şi discriminare”.
Alte schimbări exprese vizează luarea în considerare a candidaților cu dizabilități și modificarea condițiilor de concurs, astfel încât aceștia să poată, efectiv, să participe la procesul de recrutare. În esență, este vorba de crearea de condiții care să compenseze limitările unor astfel de candidați.
De asemenea, sunt prevăzute - printre altele - o serie de modificări concrete:
- durata probelor de concurs se prelungeşte cu încă jumătate din timpul maxim prevăzut de prezenta hotărâre;
- probele concursului se desfăşoară în sală de concurs separată faţă de restul candidaţilor;
- candidatului cu dizabilități i se alocă, la cerere, pe parcursul fiecărei probe de concurs, cel mult două pauze de maximum 10 minute;
- candidații cu dizabilități au dreptul de a fi însoțiți pe durata probelor de concurs de către un însoțitor sau de către asistentul personal.
Alte prevederi ce vor fi nou-introduse vizează măsuri specifice, în funcție de dizabilități (de exemplu, dacă ele sunt vizuale, pot fi organizate concursuri în care candidații să fie asistați în citirea subiectelor de concurs).
În același timp, există și prevederi referitoare la protecția datelor. În concret, e vorba de faptul că afișarea rezultatelor se va face în „prin raportare la numărul de înregistrare atribuit dosarului de înscriere la concurs pentru fiecare candidat”.
Atenție! Propunerea de act normativ se află în dezbatere publică, astfel că nu se aplică, încă. Pentru aceasta, el trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. În același timp, proiectul vizează și punerea în acord a cadrului juridic inferior cu Codul administrativ. De aceea, unele prevederi se aplică deja, fiind conținute în Codul administrativ (de exemplu, publicarea anunțului de concurs pe pagina de internet).
Comentarii articol (0)