ANAF a anunțat vineri începerea controalelor pentru prevenirea evaziunii fiscale și creșterea gradului de conformare la obligațiile fiscale, controale prin care se va urmări, cu ajutorul Inspecției Muncii, inclusiv munca nedeclarată.
Deși prezentată inițial, de curând, de către ministrul finanțelor, drept o acțiune națională, ANAF vorbește despre o campanie de controale care vizează în principal zona București-Ilfov. Potrivit comunicatului ANAF, 150.000 de controale vor avea loc până la finele anului.
"Controalele vizeazã, în principal, domeniile alimentație publicã, construcții, transport, comerț, dar si combaterea muncii la negru, împreunã cu Inspecția Muncii, fãrã însa a se limita la acestea", precizează Fiscul.
Așa cum era de așteptat și conform celor subliniate inclusiv de ministrul finanțelor acum mai puțin de două săptămâni, controalele vizează și conformarea cu obligația de dotare cu noile case de marcat.
"Operatorii economici care încalcã obligația de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, mai ales cã, o perioadã îndelungatã, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã au desfãșurat numeroase campanii de informare cu privire la obligativitatea dotãrii agenților economici cu noile case de marcat, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți", explică ANAF în comunicat.
Notă: Modificarea Legii prevenirii pentru ca nerespectarea utilizării noilor case de marcat să fie amendată la prima abatere nu a fost încă adoptată, dar e de așteptat să apară curând în Monitorul Oficial, având în vedere că a fost pusă în dezbatere acum ceva vreme. Cu atât mai curând cu cât controalele Fiscului deja au început.
Potrivit Fiscului, aceste controale nu au ca scop sancționarea, în primă fază, ci prevenția și îndrumarea contribuabililor. Doar cei care vor refuza să se conformeze sau la care se vor constata abateri grave vor fi apoi controlați mai dur.
"Controalele sunt efectuate în baza analizelor de risc și vor pune accent pe prevenție și îndrumare. Controalele vor determina identificarea în timp real a erorilor, care, dacã sunt remediate în timp util, vor determina plata unor obligații fiscale accesorii mai mici, în comparație cu cele rezultate în urma unei inspecții fiscale generale. Contribuabilii au posibilitatea de a-și corecta declarațiile și de a se conforma la plata obligațiilor, potrivit legii. În cazul în care contribuabilii verificați refuzã sã se conformeze sau sunt constatate abateri semnificative, aceștia vor face obiectul unor investigații suplimentare", conform ANAF.
Interesant e că ANAF încheie comunicarea cu o invitație pentru cei controlați de a aduce în atenția organului fiscal central orice nereguli sau abuzuri în urma acestor controale ori probleme cu care s-au confruntat, folosind adresa de e-mail presa@anaf.ro.
De când am vorbit inițial de aceste controale, Finanțele au promovat în Guvern ordonanța care prevede un mecanism special de restructurare financiară pentru marii datornici ai Fiscului și o iertare de dobânzi și penalități pentru anumite datorii fiscale ce vor fi achitate până la final de an. Ordonanța a fost adoptată săptămâna trecută și e de așteptat să apară zilele acestea în Monitorul Oficial și să intre astfel în vigoare.
În urma ședinței de Guvern de săptămâna trecută, când a prezentat această ordonanță, ministrul finanțelor a mai menționat adoptarea unui set de modificări la cele două coduri fiscale, odată cu rectificarea bugetară, dar nu a oferit niciun detaliu privind conținutul proiectului. Ministrul a precizat doar că sunt modificări discutate cu mediul de afaceri.
Comentarii articol (0)