Reprezentanții consultanților fiscali din România au propus recent Ministerului Finanțelor o extindere a termenului anual de depunere a declarației privind impozitul pe profit. Asta ar însemna că firmele ar putea depune formularul undeva spre finele primăverii, nu la începutul acesteia, cum se întâmplă acum.
Concret, un document analizat de redacția avocatnet.ro arată că specialiștii din domeniul fiscalității au propus ca declarația anuală de impozit pe profit să fie depusă odată cu situațiile financiare anuale. În mod obișnuit, situațiile financiare pentru anul anterior se depun până la finele lunii mai, iar declarația de impozit pe profit se depune până la 25 martie.
În cuvintele fiscaliștilor, ideea este de a stabili un „termen realist pentru depunerea declarațiilor anuale referitoare la impozitul pe profit”. Asta se dorește deoarece actualmente baza impozabilă se declară în baza unor estimări, din moment ce bilanțurile anuale se depun la câteva luni după termenul de 25 martie.
„Existența unui termen de declarare a bazei impozabile înainte de finalizarea situațiilor financiare ale contribuabililor crează premisa ca baza impozabilă să cuprindă unele estimări, care ulterior se rectifică”, scriu reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali.
Astfel, dacă ar exista un termen comun pentru întocmirea și depunerea declarației de impozit pe profit și a bilanțurilor, baza impozabilă va putea fi stabilită cu o precizie mai mare. Totodată, această măsură ar reduce numărul de declarații rectificative pe care le depun plătitorii de impozit pe profit.
„Alinierea termenelor de declarare a bazei impozabile cu cele de raportare a situațiilor contabile ajută la stabilirea cu mai mare acuratețe a bazei impozabile, elimină depunerea unor declarații rectificative ce apar odată cu finalizarea situațiilor financiare și implicit analiza de risc a contribuabilului nu va fi denaturată”, este explicat în documentul analizat.
Pe deasupra, stabilirea acestui termen comun pentru declarația de impozit pe profit și situațiile financiare anuale ar urma să fie disponibilă inclusiv pentru companiile care optează pentru un an fiscal modificat.
Plătitorii de impozit pe profit sunt cei care au afaceri de la un milion de euro în sus, conform legislației în vigoare. Cei cu afaceri sub acest plafon sunt microîntreprinderi (care pot opta, în anumite condiții, pentru trecerea la impozitul pe profit).
Atenție! Măsura propusă de fiscaliști se poate aplica numai dacă este preluată de Finanțe într-un proiect de modificare a Codului fiscal, care să fie adoptat și publicat apoi în Monitorul Oficial.