Modificările privind vânzarea cartelelor telefonice sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019, document publicat marți în Monitorul Oficial.
Ordonanța prevede, printre altele, ca, începând cu 1 ianuarie 2020, cei ce vor să cumpere cartele preplătite să furnizeze operatorului de telefonie mobilă o serie de date de identificare, dar și o copie a unui act de identitate valabil. Mai exact, cumpărătorii de cartele telefonice vor trebui să furnizeze date precum numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu.
Persoanele străine care vor să cumpere cartele preplătite trebuie să transmită operatorului de telefonie mobilă, pe lângă datele de mai sus, și data nașterii sau seria și numărul actului de identificare, precum și țara care a emis documentul.
În cazul persoanelor juridice, se vor colecta date privind denumirea, sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală, dar și datele personale ale reprezentantului firmei.
În cazul în care pierde sau îi este furată cartela preplătită, utilizatorul acesteia va trebui să anunțe evenimentul la operatorul de telefonie mobilă, care va bloca cartela telefonică.
Condiționarea vânzării unei cartele telefonice de furnizarea datelor de identificare a cumpărătorului nu este o idee nouă. Mai exact, măsura colectării de date personale la cumpărarea cartelelor telefonice a fost inclusă, pentru prima oară, într-un act normativ care, în 2014, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României.
O a doua încercare de a schimba modul în care se pot cumpăra cartelele preplătite în țara noastră a fost făcută în 2016, atunci când un proiect de act normativ ce condiționa vânzarea cartelelor preplătite de furnizare datelor personale a fost pus în dezbatere publică, dar acesta nu a trecut prin întregul parcurs legislativ și nu a ajuns să se aplice.
Comentarii articol (6)