Este vorba de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019, care a fost publicat azi în Monitorul Oficial și care se aplică deja.
În esență, noutatea majoră este că valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii șoferi, cât și actualii șoferi, a fost dublată (de la șase luni s-a ajuns la un an). Astfel, documentul poate fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obținut.
Practic, avem de-acum un model nou al fișei medicale, însă acesta conține mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, este apariția, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei.
Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. În acest fel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care acum doar cei suspectați de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical.
Șoferii suspectați că suferă de apnee în somn sunt obligați să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical, altfel nu pot obține permisul. Redacția noastră a scris despre această nouă obligație în octombrie 2015.
Concret, cei pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se ducă la o consultație medicală, pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.
De reținut că regulile actuale rămân neschimbate, chiar dacă avem acest nou model al fișei medicale cu rubrica de pneumologie. Cei suspectați de apnee oricum au nevoie de aviz medical dacă vor permis, indiferent de categorie.
Motivul pentru care au apărut în legislație restricțiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență diurnă excesivă.
Comentarii articol (6)