Legea 376/2022 nu ne obligă pe noi, clienții, să lăsăm bacșiș, de la 1 ianuarie, de când a intrat în vigoare fiscalizarea bacșișului. De altfel, legea le interzice firmelor să ne condiționeze serviciul sau bunul de acordarea unei sume în plus ca bacșiș.
Mai exact, potrivit legii, prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - "Restaurante", 5630 - "Baruri și alte activități de servire a băuturilor".
Totuși, putem observa câteva schimbări de la 1 ianuarie:
- primim o notă de plată, înainte să plătim, pe care o să regăsim și o rubrică referitoare la bacșiș; acolo putem să bifăm o sumă între 0-15%; nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat;
- putem lăsa bacșiș și cu cardul bancar, nu doar numerar;
- primim un bon fiscal pe care va fi trecut bacșișul.
Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate ori serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea "bacșiș".
La livrările la domiciliu chestiunea e puțin diferită. Aici, legea prevede că nu e obligatorie trecerea bacșișului pe bon.
Comentarii articol (10)