Fiscalizarea bacșișului acordat voluntar de către clienți se face indiferent dacă localul în cauză este plătitor de TVA sau nu, așa cum reiese din legea care a implementat măsura. Venim cu această clarificare în contextul în care în spațiul public a apărut informația eronată că fiscalizarea ar fi obligatorie doar pentru plătitorii de TVA.
Conform
Legii 376/2022, restaurantele și barurile sunt obligate, de la 1 ianuarie 2023,
să treacă bacșișul pe bonul fiscal, să-l impoziteze cu 10% și apoi să împartă salariaților sumele nete. Obligația nu se aplică în cazul livrărilor la domiciliu.
Din punct de vedere al TVA, bacșișul nu se asimilează unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Cu alte cuvinte, companiile nu trebuie să plătească TVA pentru sumele încasate ca bacșiș. Totuși, formularea folosită de parlamentari în noua lege este cât se poate de clară,
obligația de fiscalizare a bacșișului fiind valabilă pentru toți operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN
5610 (restaurante) și
5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
„Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Pentru operatorii economici prevăzuți (...), bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, prevede documentul, fiind subliniat în mod expres că bacșișul
nu este considerat venit al firmei și nici cheltuială cu salariații.
Practic,
nu există nicio diferențiere între plătitorii de TVA și neplătitorii de TVA, astfel că toate firmele vizate trebuie să treacă bacșișul pe bonul fiscal, să-l impoziteze cu 10% și să împartă sumele nete salariaților.
Cum funcționează plata bacșișului începând din ianuarie 2023? În primul rând, trebuie subliniat că bacșișul rămâne opțional, la fel ca până acum. În al doilea rând, clienții primesc, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care trec dacă și cât vor să lase bacșiș. Clienții care vor să dea bacșiș au două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume.
În al treilea rând, ulterior alegerii unei variante, se emite bonul fiscal, pe care trebuie trecut inclusiv bacșișul. Iar
plata consumației și a bacșișului se poate face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul.
Fiecare restaurant sau bar trebuie să aibă un regulament intern prin care să stabilească exact
procedura prin care se distribuie bacșișul către salariați. Iar impozitul pe bacșiș, ce este datorat de salariați, este calculat, reținut și plătit de către angajatorul lor.