Noua operațiune căreia i se poate aplica taxarea inversă a fost introdusă prin articolul I, punctele 168 și 169 din Legea 296/2020, măsura aplicându-se din 24 decembrie 2020.
Actul normativ prevede că este vorba de livrarea de gaze naturale către comercianți persoane impozabile stabilite în România. Însă ce înseamnă asta?
Mai precis, un asemenea comerciant reprezintă o persoană impozabilă a cărei activitate principală este revânzarea gazelor naturale și al cărei consum propriu de gaze naturale este neglijabil (adică maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată).
„Se consideră că are calitatea de comerciant persoană impozabilă cumpărătorul care deține licența pentru administrarea piețelor centralizate de gaze naturale eliberată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru tranzacțiile în care acesta deține calitatea de contraparte”, este explicat în noua lege.
Totodată, comercianții trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, anumite condiții:
- să dețină o licență valabilă de furnizare de gaze naturale sau o licență pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, care face dovada că vorbim de comercianți de gaze naturale;
- activitatea principală, în ceea ce privește cumpărările de gaze naturale, o reprezintă revânzarea acestora și consumul propriu din cantitatea de gaze naturale cumpărată este neglijabil (dovada se face prin depunerea la Fisc a unei declarații pe propria răspundere).
Taxarea inversă pentru livrarea de gaze naturale se aplică temporar, numai până pe 30 iunie 2022.
În mod normal, persoana obligată să achite TVA este cea care face livrări de bunuri sau prestări de servicii, conform Codului fiscal. Totuși, prin excepție, TVA poate fi plătită, în cazul anumitor operațiuni, de către beneficiar. Această practică este cunoscută ca taxare inversă.
Taxarea inversă e o măsură de simplificare în domeniul TVA, care e permisă doar în cazul anumitor operațiuni. Regula de bază a taxării inverse este că furnizorul și beneficiarul trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în România. Plus că taxarea inversă este posibilă numai pentru livrările de bunuri și prestările de servicii făcute în interiorul României.
Operațiunile pentru care se aplică taxarea inversă în momentul de față sunt enumerate la articolul 331 din Codul fiscal.